Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Altında yeni denge fiyatı ne olacak?

Altın fiyatları Amerikan Merkez Bankası'nın Mart 2014'te varlık alımını azaltacağı beklentisiyle son iki hafta içinde hızla geriledi.
Cenevre'de yapılan İran anlaşması da altın fiyatının gevşemesine neden oldu.
Fakat aynı anda ABD konut sektöründe satışların azalması haberi altın fiyatlarını birdenbire yukarıya çekti. Çünkü varlık alımının bu gelişme karşısında hemen azalmayacağı düşüncesiyle fiyatlar yükseldi.
Ve bir ons altının (31.1 gr) fiyatı pazartesi günü 1.227 dolardan 1.250 dolara çıktı.
Peki bundan sonra ne olacak? Altın uzmanlarına göre ons fiyatı 1.200 doların altına gerilediği takdirde yeni altın üretimi duracak. Ve piyasa yeniden yapılanıp dengelenecek.
Çünkü altının ons fiyatı 1.200 doların altına gerilediği takdirde altın üretmek firmalar için ekonomik olmaktan çıkıyor. Bu konuda altın ticareti yapan Gold Core firması sahibi Mark O'Byne, bugünkü spot altın fiyatlarından Güney Afrika'da altın üreten firmaların yüzde 36'sının zarar ettiğini ileri sürüyor.
Gelelim yeni denge fiyat beklentilerine...
UBS bankası stratejistlerinden Giovanni Staunova ve Dominic Schnider'e göre altın fiyatları marjinal maliyet düzeyine kadar gerileyebilir.
Bildiğiniz gibi marjinal maliyet üretilen son birimin maliyeti oluyor. Stratejistler marjinal maliyet seviyesinin altının ons fiyatının 1.050 dolar ile 1.150 dolar arasında olduğunu ileri sürüyor. Ve bu fiyat aralığının altın piyasasında yeni denge olacağını ileri sürüyorlar.
Gelelim altın fiyatlarında beklenen gerilemenin nedenine... UBS stratejistlerine göre ABD Merkez Bankası Mart 2014'te varlık alımlarını azaltmaya başlayacak. Dolayısıyla 2013'te yüzde 25 gerileyen altın fiyatlarının 2014'te daha da gerileyeceğini düşünüyorlar.
Bir de bol para basımına rağmen enflasyonun yükselmemesi hatta tam aksine gelişmiş ülkelerde enflasyonun gerilemesi altına talebi azaltıyor. Yine Amerikan hisse senedi piyasasındaki yükseliş altın fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Yatırımcı daha fazla risk alıyor. Ve altın Wall Street'deki artıştan olumsuz etkileniyor.
Fakat hisse senedi fiyatlarındaki balonun söneceğini, altının yeniden talep edileceğini ileri sürenler de var. Lear Capital firmasından Scott Carter şimdi olmasa bile altın fiyatının artacağını, çünkü Dow Jones endeksinin 16 bin üzerinde seyretmesinin vahşi kazanç sağladığını ama bu balonun söneceğini ileri sürüyor.
Ve "altın daima stratejiyi koruyan sigortadır.
Araçları çeşitlendirmek gerekiyor.
Dolayısıyla uzun dönemde tasarrufların kalkanı altındır" diyor. Ve altının "tarihte daima görevini yerine getirdiğini" ileri sürüyor.
Peki altın uzmanlarının tahminleri tutar mı? ABD'nin önünde kesin çözüm bekleyen bütçe ödenek ve borç tavanı sorunları var. Bir de altına Çin ve gelişmekte olan ülkelerden talep geliyor.
O halde tahminlerin kesin tutacağını söylemek zor. İşte bu nedenle portföyde dengeleyici yatırım aracı olarak bir miktar altın bulundurmakta fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA