Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Altın fiyatlarında beklentiler ne?

Amerikan Merkez Bankası Ağustos 2007'de faiz indirimine gitmeden önce altının ons (31.1gram) fiyatı 650 dolar düzeyindeydi. Hemen belirtelim aynı tarihte Türkiye'de Cumhuriyet altını 198.6 liradan satılıyordu. Tabii faiz indirimleri ve ardından dolar basımının hızla çoğalması altının ons fiyatının Eylül 2011'de 1.900 dolara kadar yükselmesine neden oldu. Bu arada aynı tarihte Cumhuriyet altınının 716 liraya kadar yükseldiğini belirtelim. Fakat altında yaşanan bu fiyat artışları yoğun para basımına rağmen bir anda durdu ve fiyatlar gerilemeye başladı. Çünkü basılan dolarlar enflasyon oranını yükseltmedi. Ve ABD enflasyonu hedeflenen yüzde 2'nin altında kaldı. Daha doğrusu enflasyona karşı koruma aracı olan altın enflasyon olmayınca gözden düşmeye başladı.
Bu arada hisse senetleri cazip bir yatırım aracı olarak kendini gösterdi. Bir de 2013'te zor durumdaki Güney Kıbrıs'ın ödemelerini yapabilmek için altın satacağını ilan etmesi ve ardından Bernanke'nin varlık alımlarının azaltılacağını belirtmesi altın fiyatlarının hızla gerilemesine neden oldu. Bu yılın başında ons fiyatı 1.675 dolar olan altın 1.300 dolar düzeyine geriledi. Ardından geçen hafta ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke'nin varlık alımlarını Ocak 2014'ten itibaren 10 milyar dolar azaltarak 75 milyar dolara indireceklerini açıklamasıyla altının ons fiyatı 1.188 dolara kadar geriledi. Böylece 2013'ün başından bugüne, altının ons fiyatı yüzde 29 azaldı. Hemen belirtelim, yıl başında 646 liradan satılan Cumhuriyet altını yüzde 15.4 değer kaybederek dün 546 liradan alıcı buldu.
Peki bundan sonra ne olacak? Bazı tahmincilere göre altının ons fiyatı 2014'te 1.000 doların altına gerileyebilir. Fakat böyle bir gelişme uzmanlara göre ekonomik durgunluğu işaret edecek. Çünkü altın fiyatlarını gerileten neden zengin ülkelerde bütün çabalara rağmen artmayan enflasyon olduğundan altın fiyatlarının gerilemesi ekonomide durgunluğun bir göstergesi oluyor. Eğer durgunluk olursa bu defa tekrar yoğun dolar basımına ihtiyaç olacağından fiyatlar yukarı yönlü hareket edebilir. Bu arada altın üretim maliyetlerinin piyasa fiyatlarının üzerinde olmasının altını aşırı değersiz bir metal haline dönüştürdüğü belirtiliyor. Çünkü piyasalarda 1.300 doların altında oluşan altın fiyatları bazı firmaların üretimi durdurmasına neden oluyor. Dolayısıyla altın fiyatlarının üretim maliyetlerini karşılayacak düzeye yükseleceği ve 2014'te bir ons altının 1.375 dolarla 1.400 dolar arasında işlem göreceği ileri sürülüyor. O halde beklemekte fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA