Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

"Doları yerle bir ederiz"

Rusya'nın Kırım'ı işgalinin ardından Amerikan Başkanı Barack Obama Rusya'ya ekonomik yaptırım uygulayabileceklerini açıklamıştı. Buna göre, Rusya ile ticari ilişkilerin askıya alınacağı, hatta Obama'nın Rus parası rublenin yerle bir edilebileceğini söylediği bile ileri sürüldü. Ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna topraklarından çekilmedikleri takdirde ekonomik yaptırım, vize yasağı ve Rusların varlıklarının dondurulabileceğini, olası önlemler arasında saydı.
Tabii bu söyleme karşı hemen Rus tarafından cevap geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in ekonomi danışmanı Sergei Glazyev, ABD Rusya'ya yaptırım uygular ve ekonomik savaş başlatırsa bundan ABD'nin zarar göreceğini söyledi. Glazyev "ABD, gerçek ve tüzel kişilerin bankalardaki varlıklarını dondurduğu takdirde ABD alacaklarını alamaz. Dolayısıyla kendileri zararlı çıkar bu işten.
Bir de bizim elimizde ABD Hazinesi'nin 200 milyar dolar tutarında bonosu var. Sıkıştırılırsak bu ABD Hazine bonolarını sattırabiliriz. Böylece ABD pazarıyla ilişkilerimizi keseriz. Doları terk edip, Doğulu ve Güneyli komşularımızla yeni bir ödeme sistemi kurabiliriz" diyerek ABD'nin yaptırım uyarısına karşılık verdi.
Bu arada hemen belirtmekte fayda var, Glazyev'in bu açıklamasına eski Enerji Bakan yardımcısı Vladimir Milov Twitter'dan "idiot Glazyev" dedi. Bu arada Kremlin üst düzeyinden kaynaklar, Glazyev'in açıklamalarının şahsi akademik görüşleri olduğunu, hatta Putin'in danışmanı olmadığını ileri sürdüler.
Peki dolar kullanmaktan vazgeçmeyi öneren Glazyev kim?
Putin'in ekonomi danışmanı olarak biliniyor Glazyev, uzun süredir ABD dolarının rezerv para olmaktan çıkarılmasını öneriyor.
Ve Glazyev, Çin ve Hindistan'ın yeni dünya parası için Rusya'ya destek verdiğini ileri sürüyor. Yine Glazyev 27 Aralık 2013'te yazdığı makalede Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye'nin de katılımıyla Rusya, Ukrayna ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinin içinde olduğu Avrasya Gümrük Birliği ve Avrasya Ekonomik Birliği kurulmasını öneriyor. Görüşlerine gerekçe olarak, Avrupa Birliği'ne girdikten sonra Yunanistan'ın gemi yapım sanayisinin çöktüğünü ve Yunanlı armatörlerin yurtdışından 700 gemi satın aldığını ileri sürüyor.
Yine Polonya'nın kömür üretimini yüzde 90 azalttığını ve 300 bin kişinin işsiz kaldığını söylüyor.
Bir de Macaristan'ın Avrupa Birliği'ne girişinin ardından ünlü Ikarus otobüslerinin üretimini durdurduğunu, Estonya ve Litvanya'da çiftlik hayvanı üretiminin sırasıyla yüzde 80 ve yüzde 75 azaldığını, Letonya'da oto ve elektronik ihtisaslaşmanın kaybedildiğini, belirtiyor. Belki de Glazyev yeni bir bölgesel ekonomik işbirliğiyle adeta Turgut Özal'ın 1992'de hayata geçirdiği Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın bir benzerini öneriyor.
Anlayacağınız Rusya'nın Kırım'ı haksız işgalinin ardından karşılıklı restleşmeler sürüyor. Bu işin sonunda herhalde yeni küresel para birimi tartışmalarının tekrar gündeme geleceğini söyleyebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA