Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Rusya Amerikan dolarıyla oynuyor mu?

Ukrayna topraklarının işgalinin ardından ABD ve Avrupa Birliği, Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulayabileceklerini açıkladılar.
İşte bu açıklamanın ardından Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'in ekonomi danışmanı olduğu ileri sürülen Sergei Glazyev "ABD,Rusların bankalardaki varlıklarını dondurduğu takdirde alacaklarını alamaz. Dolayısıyla kendileri bu işten zararlı çıkar" dedi. Ve ardından yine Glazyev "elimizdeki ABD Hazine bonolarını satıp, ABD pazarıyla ilişkilerimizi keseriz. Gerekirse doğu ve güneydeki komşularımızla yeni bir ödeme sistemi kurabiliriz" diyerek yapabileceklerini açıkladı.
Glazyev'in bu açıklamasının saçma olduğunu ,hatta Kremlin üst düzeyinden bazıları Glazyev'in Putin'in danışmanı olmadığını ileri sürdüler. Fakat saçma bulunan bu fikirlerin geçen hafta uygulandığı görüldü.
Pek çok Rus firması, ABD ve Avrupa Birliği'nin varlıklarını donduracağı beklentisiyle ellerindeki Amerikan Hazine bonolarını ve Amerikan varlıklarını sattılar. Ve yabancı merkez bankalarının portföyünde bulunan Amerikan Hazine bonosu miktarı geçen hafta 104 milyar dolar azalarak, 2.86 trilyon dolara geriledi. Bu arada hemen belirtelim Rusya'nın elinde 2013 aralık ayı sonunda 138.6 milyar dolar tutarında ABD Hazine bonosu bulunuyordu.
Amerikan Merkez Bankası ,ABD Hazine bonosu satışlarının Ukrayna krizine bağlı bir spekülasyon olarak görüyor. Tabi bu bir spekülasyon olabilir ama bu arada doların, euro karşısında hızla değer kaybetti ve euro/dolar paritesi 1.3948 düzeyine yükseldi.
Yine altın fiyatları beklentilerin aksine hızla yükselerek bir ons(31.1gram ) altın cuma günü 1.388 dolardan işlem gördü. Böylece, Rusya'nın, dolar varlıklarını satışı küresel piyasalarda oynaklığa neden olduğunu gösterdi bize. Bu arada Rusların para kaybettiğini de belirtmekte fayda var. Rus rublesi dolar karşısında yıl başından bugüne yüzde 10 oranında değer kaybetti.Yine en zengin on Rus milyarderin varlıklarında 6.6 milyar dolar kayıp oluştu geçen hafta. Bu arada hemen belirtelim Rusya'dan yabancı sermaye çıkışı bu yılın ilk iki ayında 33 milyar dolar oldu. Rus yatırım bankası Renaissance Capital'e göre mart sonunda bu rakamın 55 milyar dolara ulaşacağı düşünülüyor.
Gelelim bundan sonra ne olacağına…Kırım'da referandumu ABD ve Avrupa yasadışı ilan etti. Batılı ülkelerin uygulayacağı yaptırımların Rusya ekonomisine hasar vereceğini söyleyebiliriz. Çünkü Rusya ihracatının yüzde 15'ini Avrupa'ya yapıyor. Oysa Avrupa'nın toplam ihracatı içinde Rusya'nın payı yüzde 1'i ancak bulabiliyor. Bir de Rusya'nın Ukrayna üzerinden gaz akışı kesilirse Avrupa ve Rusya ekonomisi karşılıklı sorun yaşayabilir. Yine batılı bankaların Rusya'ya kredileri durdurduğunu hatırlatalım.
Anlayacağınız yeni bir soğuk savaş bir petrol devleti olan Rusya ekonomisinin büyümesini durduracak. Tabi bu arada Rusya'ya ambargo uygulanırsa bölgede çok mallı imalat sanayine sahip tek ülke Türkiye'nin daha da önem kazanacağını belirtmekte fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA