Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

En kaliteli üzüme sahip olduğumuzu biliyor muydunuz?

Bayram boyunca Avşa'da olduğumu yazılarımdan anlayan sadık okurum Profesör Doktor Aygen Törüner mesaj yolladı. "Avşa benim de favori mekânımdır. Kanada'da yaşamak zorunda olmasam herhalde Türkiye'de Avşa'yı yaşamak için tercih edenler arasında olurdum" demiş.
Altına da bir not düşmüş:
"Büyülübağ şaraplarının üreticisi yeğenim Alp Törüner'i muhakkak ziyaret edin. Kurduğu şarap üretim tesisinden çok etkileneceksiniz!" Üşenmedim ve gidip, kendisini hiç tanımasam da çok değer verdiğim okurum Profesör Törüner'in ricasını yerine getirdim. Ve gerçekten de çok etkilendim. Alp Törüner, genç ve çok zeki bir girişimci. Dedesinin epeyce bir zaman önce turizm yapmak amacıyla satın aldığı geniş arazilerde bağcılık yapıyor Avşa'da. Fransız uzmanlardan aldığı destekle son derece teknolojik bir sistemin hâkim olduğu bir tesis kurmuş. Uzun uzun sohbet ettik tesisinde. Bağcılık ve şarapçılık konusunda kendini acayip geliştirmiş. Geliştirmeye de devam ediyor. Diyor ki mesela: "Dünya şarapçılığında son yıllarda öne çıkan yerel ve keşfedilmemiş üzüm cinslerinden mamul şarapların aranır olması Türkiye'de sadece Avşa Adası'nda yetişen Adakarası üzümünü bizim için daha da önemli kılıyor. Adakarası üzümü adaya özgü yerel bir cins olduğu için köken kontrolü 'apelasyon' sistemine çok uygun. Bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Adakarası üzümüne klon seleksiyonu çalışması yaparak hem apelasyon altyapısını tamamlamış hem de cinsin kalitesini teyit etmişti. Geçen günlerde tesisimizi ziyaret eden Enstitü müdürü Sn. Yılmaz Boz ile AB veya ulusal kaynaklı bir fon ile Adakarası üzümünün geliştirilmesi için bir proje ihtiyacı olduğunu konuştuk. Sn. Boz, çeşidin geliştirilmesi, üretimin artırılması ve bağcıların eğitilmesini kapsayan teknik bir projenin AB'ye sunulabileceğini, projenin kabul edilmesi ve uygulanması sonucunda ise dünya şarap pazarlarına kazandırılacak şaraplar ile hem Ada'ya hem ülkeye ciddi bir katma değer kazandırılabileceğini ifade etmişti..."
Umarım adanın o kara muhteşem üzümü hak ettiği değeri bulur.
Umarım Alp Törüner göstermiş olduğu çabanın karşılığını alır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA