Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Uludere faciasının müsebbibi kim?

Olayın üzerinden 15 gün geçti. Hala Uludere'de açık arazide 34 insanın neden bombalanarak öldürüldüğü açıklanamıyor. Daha önceki birkaç yazımda belirtmiştim ama bir kez daha tekrarlamak isterim. Uludere'deki facia sadece bir istihbarat zafiyetinden dolayı meydana gelmedi. Olayın perde arkasında muhakkak kirli bir el, 34 masum insanın ölümünü hazırlayan karanlık bir senaryo var. Tabii ki bu kirli ellerin, derin ve karanlık güçlerin kim olduğu bir an evvel ortaya çıkarılması gerekmektedir. Şimdilik buraya yazamıyorum ama önceki gün bir araya geldiğim oldukça yetkin bir istihbarat uzmanının Uludere'deki kanlı senaryoyu hazırlayanların kimler olduğuna dair ortaya koyduğu iddialar gerçekten sarsıcı. Uzmanın olayın hemen sonrasında yaşanan tartışmalara dair dikkat çektikleri de bir hayli ilginç tabii. Diyor ki; "Bazıları olayın müsebbibi olarak MİT'i işaret etti. (Burada Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu'yu kastediyor) 34 kaçakçının PKK'lı olduğu bilgisinin MİT'e ait olduğunu söyleyenler belli ki MİT'in çalışma yapısıyla ilgili çok donanımlı bilgiye sahip değiller. MİT'in polis istihbaratı ya da askeri istihbaratı gibi son dakikası, flash haberi filan olmaz. Yani istihbarat anlık değildir MİT'te. Bilgiyi kuluçka döneminden başlayarak ele alır. Takip eder ve en son aşamasında istihbarata dönüştürür. Bu süre de en az 10 günlüktür. Uludere faciasında MİT'i işaret edenlerin, MİT muhbirinin elinde polis ya da askeri muhbir gibi bir anlık istihbaratı haber veren kırmızı telefon hattı olmadığını bilmeleri gerekirdi!"
Biliyorsunuz ki, Baransu'nun Uludere olayından hemen sonra özellikle MİT'i hedef alan açıklamaları ortaya bir belge filan koyamadığı öylece havada kaldı. Teşkilattan yapılan yalanlama açıklamasına da akla mantığa uygun bir karşılık veremedi. Doğrusunu isterseniz Ergenekon, Balyoz ve Kafes gibi bu ülkenin karanlık dosyalarının afişe edilmesinde biz meslektaşlarına adeta mihmandarlık yapan Baransu'nun MİT ile ilgili iddialarında çürüğe çıkmış olması beni bir hayli hayal kırıklığına uğrattı. Ayrıca bana göre Baransu Uludere faciasının meydana geldiğinin hemen akabinde ortaya attığı iddialarla aslında olayın çözümlenmesinin, aydınlanmasının önünü de tıkadı. Maalesef Uludere'de fokuslanmamız gereken asıl noktalardan uzaklaşmamıza sebep oldu. Olay çok daha tazeyken tartışmalıydık göz göre göre bombardıman emrini veren komutanın, kime ya da kimlere hizmet amacı taşıdığını. Bir de şu nokta var tabii dikkatinizi çekmek istediğim. Velevki o 34 kaçakçının PKK'lı olduğunu ve aralarında örgütün üst düzey bir yöneticisinin bulunduğu bilgisi MİT kaynaklıydı. Değil ama hadi diyelim öyle... İyi de bombardıman emrini veren TSK, MİT'ten gelen her bilgiyi kendine bağlı istihbarat kaynaklarından araştırmadan, doğrulatmadan filan küt diye pratiğe mi döküyor? Olur mu böyle bir şey? Emekli General Osman Pamukoğlu'nun Uludere analizi başlığı ile yayımladığı bültende dikkat çektiği bir nokta vardı hatırlarsanız. "O bölgede günde en az 15-20 istihbarat gelir PKK'ya dair. Bu bazen polis, bazen askeri istihbarat, bazen de MİT kaynaklı olabilir. Sorun istihbaratın nerden geldiği falan değildir. Sorun o istihbaratın doğru ve işini bilen kişiler tarafından değerlendirilmesidir!"
Zaten kafam karışıktı son günlerde epeyce hararetlenen MİT tartışmaları nedeniyle. Uzmanın anlattıkları sonucunda iyice midem bulandı. Adım gibi eminim birilerinin bu kurumla ilgili çıkarsal bir derdi var. Özellikle de müsteşarı Hakan Fidan'la! Peki, MİT'in geçmişine, eski yönetenlerinin siciline falan baktığınızda bu teşkilat için epeyce temiz ve doğru bir adam olan Fidan'dan kim ne istiyor?
Sorun gerçekten onun başarısız bir yönetici olmasından mı kaynaklı, yoksa aksine başarısından mı?
Sakın ola daha evvel Genelkurmay'a bağlı olan GES Komutanlığı'nın 6 ay önce MİT'e devrini sağlamış olması, onu komutanlık elinden gitti diye hayıflanan bazılarının hedefi haline getirmiş olmasın?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA