Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Başbakan Erdoğan beklediğini alabilir mi?

Hafta sonu memleketimin çok önemli misafirleri vardı. Başbakan Erdoğan 5 bakanıyla birlikte adeta çıkarma yaptı Malatya'ya. Biz de Malatyalı gazeteciler olarak Vahap Munyar'la birlikte takip ettik bu çıkarmayı. Hem merkezde, hem de ilçelerdeki temasları 2 günden beri yapılan haberlerde okuduğunuz için onlara değinmeyeceğim ancak neden Başbakan'ın yerel seçimlere daha 6 ay varken Malatya'ya bu kadar ilgi gösterdiğinin sebeplerini irdeleyeceğim.
Çünkü iktidar partisi için çok önemli bir mevzi bizim şehir. Son genel seçimlerde yüzde 68.4 le Türkiye genelinde en yüksek oyu alan dördüncü il. Hatırlarsanız 2009'daki yerel seçimlerde de 53.1'le kapanmıştı sandık (Bir ayrıntı: Bence bu oran aslında genel seçimdeki orandan bile başarılı çünkü o seçimde Saadet Partisi ve MHP sandıkta ittifak yapmıştı). Bu nedenle Başbakan'ın beklentisi çok yüksek. Böyle olması da çok doğal çünkü Malatya'ya son 5 yılda yapılan yatırımlar gerçekten kayda değer. Bir de tabii Büyükşehir statüsüne çıkarılma durumu var şehrin. O yüzden bu ihtimam. Bu nedenle kabinesinin en mühim bakanlarıyla birlikte geldi Malatya'ya ve belki de başka hiçbir ilde yapmadığını yaparak bir gece kentte konakladı.
Başbakan'la seyahat boyunca sohbet imkânım oldu. Bol bol konuştuk memlekete dair. Ayrı bir yeri var onun için Malatya'nın. Enteresan bir sevgisi var. Açık açık söylemedi tabii ama söylediklerinden anladım ki Başbakan önümüzdeki belediye seçimlerinde 5 yıl önce alınan oydan çok daha fazlasını almak istiyor Malatya'dan.
Peki böyle bir sonuç mümkün mü? Yani martta yapılacak yerel seçimlerde 2009'da alınan yüzde 53.1'in, son genel seçimlerde alınan orana, yani yüzde 70'lere çıkarılabilmesi mümkün mü?
Maalesef değil! Çünkü mevcut belediye yönetimi çok başarılı bulunmuyor Malatyalı tarafından. Çok şikâyet işittim. Hatta geçtiğimiz hafta daveti üzerine Ahmet Kekeç, Turgay Güler, İsmail Kaplan'la gittiğimizde Başkan Ahmet Çakır ve Malatya üzerine yazdığım yazıda eleştirel yorumlarım olmasına rağmen çok azar yedim büyüklerimden. Enteresan ama bazılarının Çakır ve çalışmaları ile ilgili azıcık bir övgüye bile tahammülleri kalmamış. Partinin kurucularından olan adı bende saklı bir ağabeyim aynen şöyle dedi:"O ne anlatmışsa onu dinleyip yazmışsınız! Çıkıp bir de gezeydin hele memleketini de göreydin ne halde!"
Dediğini yaptım hemşehrimin. Pazar günümü Başbakan ve heyetiyle Darende ve Doğanşehir'e gitmek yerine sadece kenti turlayarak geçirdim. Ve nabız yoklayarak... Hakikaten de dökülüyor Malatya! Mesela yollar yapılmış. Geniş, duble şahane yollar ama o yollara giriş çıkış vermeyi unutmuş mühendisler. Ana yollar süs püslü ama ara sokaklar rezalet. Şehrin en merkezi semtlerinde, mesela Dörtyol, Turan Emeksiz gibi bölgelerde sokaklar yamuk yumuk ve kaldırımlar eğri büğrü. Tadilat artığı çöpler kapıların önünde. Ha bu arada bir tane müze, sergi bir galeri yok! Ya da "Hadi gidelim şehrin altından geçen Fırat'ı seyrederek bir bardak çay içelim!" diyebileceğiniz bir tane tesis yok! Başbakan'ın geldiği günün akşamı yağan yağmurun altyapıdaki korkunç eksikliği gün yüzüne çıkarması ise zaten ayrı bir konu.
Anlayacağınız Malatya'da belediyecilikle ilgili sıkıntı çok büyük. O nedenle ben bu koşullarda iktidar partisinin oylarının artırması imkânsız diyorum. Bilmiyorum dikkate alır mı Sayın Başbakan bu yazdıklarımı ama bence Malatya adayını seçerken biraz daha temkinli olmakta fayda var. Kazanılır. Yüzde yüz Malatya Büyükşehir alınır ama oylardaki o beklenen artış katiyen sağlanamaz.
Tabii bu arada adaylıkta adları geçen birkaç kişiyle de tanıştım. Kızmasınlar ama ben onları da çok yeterli bulmadım belediye başkanlığı konusunda. Sanki biraz daha profesyonel birinin oturtulması gerekiyor o koltuğa. Hem yerel yönetimlerde tecrübesi olan hem de Malatya'ya farklı bir vizyon getirecek bir isim. Gönlümden geçen bir aday var ama yazsam adını, şimdi papaz oluruz kendisiyle. Biliyorum kabul etmez. Haklı da. Çünkü Malatya ona dar gelir. Küçük gelir. Ama ben de memleketimi seviyorum ne yapayım! İstiyorum ki en iyisi gelsin o belediye başkanlığına! En babası!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA