Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Çocuğunuzla acınızı paylaşın

Eşim öldü. 8 yaşındaki çocuğuma onun yokluğunu hissettirmek istemiyorum. Nasıl davranmalıyım? F.A./Aydın

Birçok uzman ölüm konusunda şu fikirde birleşir: "Ölümün yasını tutun, geciktirmeye çalışmayın, ötelemeyin." Gecikmiş ya da ötelenmiş yas, ileride daha kalıcı ve yıpratıcı etki yaratabilir.

Ağlayıp sızlanmayın
Bu nedenle çocuğunuzun da babasının öldüğüne ilişkin yasını yaşaması lazım. Ancak sürekli bu konuyu konuşarak, ağlayarak, sızlanarak çocuğunuza bu süreci yaşatmayın. Çocuğunuzla; ölümün hayatın bir gerçeği olduğunu, babasını kaybettiğiniz için çok üzgün olduğunuzu, onu özleyeceğiniz gibi duygularınızı paylaşın. O da sizinle bu duyguları paylaşsın. Çocuğunuza, evin babası rolünü yüklemeyin. Ona yaşından fazla sorumluluk vermeyin. Mutlaka evde kurallarınızı ve sisteminizi aynı şekilde devam ettirmeye çalışın. İlerleyen zamanlarda "Babam böyle yapmazdı." gibi cümleler duyabilirsiniz. Bu cümleleri kafanızda büyütmek yerine onunla konuşun.

Güzel yazı için düğme ilikletin

İlkokul 1'inci sınıfa giden oğlumun yazısı okunamayacak kadar kötü. Ne yapabilirim? İ.O./Niğde

Bunun birçok nedeni olabilir. Görsel algı sorunları, ince motor becerilerinin yeterince gelişmemesi, dikkat dağınıklığı, organize olamama gibi nedenler sıralanabilir. Çocuğunuzu mutlaka bir göz doktoruna muayene ettirin. Eğer sonuç temiz ise bir fizyoterapistten ince ve kaba motor koordinasyonunu kontrol etmesini isteyebilirsiniz. Bu konuda öneriler alabilirsiniz. Örneğin; bol bol düğme ilikleme, iğneyle dikiş yapmak, penseyle çivi çıkarmak gibi... Ayrıca görsel algı alanını değerlendirmek gerekli. Noktalı çizgileri takip etmek, sınırlı alanda kalemi hareket ettirebilmek vs.

Oyun grubuna devam edin

2 yaşındaki kızım, öğretmeni kakalı bezini değiştirdi diye okula gitmiyor. Ne yapmalıyım? Y.Ş./Rize

Burada esas belirleyici olan, çocuğun ruh durumu ve sizin tutumunuzdur. Öğretmenin bilmeden kakasını almak istemesi aslında çocuğunuzda ayrılık kaygısını pekiştirmiş, yani anksiyete yaratmış. Bu süreci yaşayacağını düşünmesi onu korkutup telaşlandırıyor. Bence, çocuğunuzu aşamalı olarak oyun grubuna göndermeye devam edin. İlk gün bir saat kalsın, sonra alın. Zamanla bu süreyi iki-üç saate çıkarın. Evde sürekli bu konuyu dile getirmemeye çalışın. "Korkma, ben ordayım" gibi cümleler kullanarak korkusunu pekiştirmeyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA