Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Otistiklere her şeyden tattırın

Otizm tanısı konan çocuğumda çok ciddi beslenme sorunları var. Özellikle katı gıda hiç yediremiyorum. Ne yapabilirim? H.K./İzmir
Otizmde en sık görülen problemlerden biri de beslenme sorunlarıdır. Otistik çocuklar bazı gıdaları yemek istemezler. Onların diğer çocuklardan bazı farklılıkları vardır. Süt içiyorsa, hep aynı marka süt içmek ister. Farklı bir marka süt verdiğinizde ya da içine farklı bir şeyler kattığınızda hemen anlarlar.

DİLİNE MASAJ YAPIN

Otistik çocuklar özellikle püreli ya da ezilmiş gıdalarla beslenmeyi severler. Ayrıca reflüye benzeyen kusma nöbetleri gösterirler. Bu tepkinin nedeni; çocuğun ağız içi duyularının fazla hassas olması ve yeniliğe karşı gösterdiği dirençtir. Bu durumda yapmanız gereken; her gıdadan çay kaşığı kadar bile olsa tattırmaya çalışmaktır. Ayrıca diş fırçasıyla diline, diş etlerine, damağına ve yanak içlerine bol bol masaj yapın. Elinizle sürekli çocuğunuzun ağzıyla oynayıp yanaklarını sıkın, dudaklarını büzün, çekin... Bunu yapmaktaki amaç; çocuğunuzun ağız içini duyarsızlaştırmaktır.

TATİLİN KISA OLDUĞUNU ANLATIN
Sömestir tatili başladı. Çocuğumla bu tatili daha verimli geçirmek için neler önerirsiniz? T.N./Yozgat
Sömestir tatili güzel başlayan ama çabuk biten kısa bir mola gibidir. Çocukların hevesle beklediği tatilin çabuk bitmesi, bazen onları hayal kırıklığına uğratabilir. Bu nedenle tatilin 15 gün olduğu gerçeği sürekli vurgulanmalıdır. Tatil dönemi birçok etkinliğe katılabilirsiniz. Ancak olabildiğince evde aile oyunlarına ağırlık vermenizi, beraber evde sinema keyfi yapmanızı daha çok öneririm. Kızların kek-kurabiye yapması, erkeklerin ise babalarıyla bir şeyler tamir edip tadilat yapmaları çok faydalıdır. Çocuğunuzun her gün en az 40 dakika kitap okuyup verilen ödevleri de yapmasını sağlamalısınız. Bu durum, çocuğunuzun stresini azaltacaktır.

FREKANS İLE BEYNİ UYARIYOR
Okuma yazma sorunu olan oğlum için Tomatis Yöntemi'ni önerdiler. Bu yöntem nedir; işe yarıyor mu? B.A./Malatya
Bu yöntemde esas olan; işitsel bütünlüğün sağlanmasıdır. Tomatis Yöntemi, ülkemizde pek yaygın değildir. Kişi, verilen belli frekans seslerini kulaklık aracılığıyla dinler. Burada mantık; sağ kulaktan sol beyni uyarmak, sol kulaktan ise sağ beyni uyarmaktır. Bu yöntem; sınav öncesi stres yaşayan öğrencilerde, kaygı ve anksiyetesi yüksek olan kişilerde, okuma yazma sorunu yaşayan çocuklarda, konuşma hızı ve kalitesi bozuk olan kişilerde yaygınlıkla kullanılmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA