Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Kısa süreli hafıza sorunu var

4.5 yaşındaki oğlum 'Kirazlar' sınıfında. Sınıfının adını ezberleyemedi. Bu bir sorun mu? G.Ö./İst.
İşitsel hafıza dediğimiz beceri, işittiklerimizi aklımızda tutabilme yeteneğidir. İşiterek öğrendiğimiz şeyler önce kısa süreli hafızaya aktarılır. Orada bilgi olarak işlem görür. Daha sonra uzun süreli hafızaya aktarılarak kalıcı öğrenme sağlanmış olur. Özellikle işitsel algı sorunu olan çocuklar;
Söylenenleri uzun süre hafızalarında tutamazlar.
Söyledikleri kelimelerin sesleri arasında değiştirme yaparlar. Portakal yerine porkatal gibi...
Her şeyin yerini ezberler, yeri değişen şeyleri bulmakta zorlanırlar.
Kelimeleri yutarak ya da bozuk seslerle söylerler. Çocuğunuzun halen 'kirazlar'ı öğrenememesi işitsel olarak ayırt etme ve kısa sürekli hafıza sorunu yaşadığını gösterir. İşitsel algısı biraz farklı olabilir. Bu konuda özel eğitim almalı. Görsel ve işitsel algı çalışmalarının yoğun olduğu bir program almasını öneririm.

HAYALİ HİKAYELER UYDURUN
Uzmanlar, "Çocuğunuzla oynayın" diyor. Ben oynarken sıkılıyorum. Ne yapmalıyım? B.S./İzmit
Oyun oynamak hem ebeveyn, hem de çocuk için iyi bir stres-savardır. Bu nedenle oyun oynamayı şiddetle öneriyoruz. Yetişkinlerin oyun oynarken sıkılmalarının nedeni, beyin kaslarının çocuklar kadar esnek olmaması ile alakalıdır. Aslında yaratıcı, hayal gücü kuvvetli olan ebeveynler çocuklarıyla daha çok oynar ve keyif alırlar. Hem kendi gelişiminiz, hem de çocuğunuzun gelişimi için bu yeteneğinizi geliştirmenizde fayda var. Çocuğunuzla boya yapabilir, hayali karakterlerden yarattığınız saçma hikayeler uydurabilir, atık malzemelerden yeni bir şeyler yaratabilirsiniz.

SİNİR SİSTEMİNDE SORUN OLABİLİR
Bebeğim beş aylık. Başını sabit tutamıyor. Doktora ne zaman gitmeliyiz? M.A./Manisa
Çocuklarda hareket ve beden gelişimininde yaşanan sorunlar, ileriye yönelik farklı olası sorunlar hakkında bize bilgi verir.

NÖROLOĞA GİDİN
Bebeklerin başını dik tutmalarını iki-üç aylıkken bekleriz. Haliyle gecikme ortalama iki-üç ay civarı gibi görünüyor. Başını tutamamak beyin- sinir sistemi ile ilgili sorunların habercisi olabilir. Kendi çocuk doktorunuzdan da fikir alabilirsiniz ancak bir çocuk nöroloğuna görünerek kesin bir tanı almanızı tavsiye ederim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA