Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Çocuğunuzu olduğu gibi kabullenin

"Anne-baba olarak çocuğumuzla olan vaktimizi kaliteli geçirmek için neler önerirsiniz?" I.T./İst.
Çocuklarıyla aralarındaki özel bağı beslemek için anne-babalara birkaç öneri verebilirim. Bunlar şöyle sıralanabilir:
Çocuk için anne-babanın sesi yatıştırıcı özelliktedir. Kaygılı ve tedirgin olduğunu hissettiğiniz zamanlarda yumuşak sesinizle onu yatıştırın.
Her gün bir masal anlatmanız aranızdaki bağı en besleyici aktivitedir.
Çocuğunuzun huzursuz ve mutsuz olduğu anları ona yansıtın. 'Bugün mutsuz görünüyorsun. Neden acaba?' gibi sorularınız onu anladığınızı hissettirecektir.
Günlük rutinlerinize ve verdiğiniz sözlere mutlaka uymaya çalışın. Bu onun size daha çok güvenmesini sağlayacaktır.
Rahatlama zamanlarında çocuğunuza şarkı, ninni ya da melodik bir mırıldanmada bulunun. İnanılmaz etkisi vardır.
Çocuğunuzu olduğu gibi kabullenin ve böyle hissettiğinizi de ona hissettirin.

ENFEKSİYON KAPMIŞ OLABİLİR
"Kızım anaokuluna başladığından beri altına kaçırmaya başladı. Ne yapmalıyız?" S.P./Sivas
Kazanılmış tuvalet becerisi sonrası alt ıslatmalar genelde fizyolojik ya da psikolojik sorunların habercisi olabilir. Özellikle okula başlayan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu kapma ihtimali daha fazladır. Ortak tuvalet kullanımı bu tarz bir soruna neden olabilir. Bu nedenle mutlaka bir idrar kültürü yaptırın. Eğer temiz çıkarsa o zaman okul ortamını ve yaşadığı sorunları anlamaya çalışın. Arkadaşları arasında lider olma isteği, evden uzakta olmanın getirdiği gerginlik, okulda uyum sorunları yaşıyor olması; gece altını ıslatmasına neden olabilir.

İŞİTME TESTİ YAPTIRMAYI İHMAL ETMEYİN
"3 yaşındaki oğlum hâlâ cümle kuramıyor. Bu bir sorun mudur?" K.Ç./Samsun
3 yaşında normal gelişim gösteren çocukların ortalama 150 kelime söyleyebilmesi, en az iki-üç kelimelik cümleler kurmaya başlaması gereklidir. Bunun haricinde çocuğun söyleneni anlaması, istenen ikiüç aşamalı komutları (odandan bana çorabını getir ve koltuğun üzerine koy gibi) yapıyor olabilmesi önemlidir. Burada genetik faktörler, ailenin çocuğuyla geçirdiği vakit, anne-babanın kişilik yapıları da konuşma sorununu etkileyebilecek etmenlerdir. Öncelikle mutlaka işitmeye yönelik gerekli tetkikleri yaptırın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA