Türkiye'nin en iyi haber sitesi
Ebegümeci

Çiçekleri ilaç, yaprakları sebze olarak kullanılan, kendiliğinden yetişen çok yıllık ve mor çiçekli bir bitki.

Giriş Tarihi: 11.06.2013 17:13 Güncelleme Tarihi: 25.01.2018 16:26
Avrupa, Kuzey Asya ve Türkiye'de yol kenarlarında ekilmemiş topraklarda yaygın olarak yetişir. Ebegümeci mayıs – ağustos ayları arasında çiçek açar. 20-70 cm boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi dik ve yatıktır.

Faydaları
Protein ve C vitaminince zengindir. İçeriğindeki malvin ve malvidin dolayısı ile diş etleri için plak önleyici ve ağızdaki bakterilere karşı mükemmel bir prooksidan özelliğe sahiptir. Ağız gargaraları, faranjit ve kronikleşmiş bademcik iltihaplanmasına iyi gelir. Bileşiminde % 10 - 15 müshil yapıcı maddeler olduğundan yumuşaklık verir.

Taze yapraklarından hazırlanan lapası çıban ve yaraların ağrısını dindirmede kullanılır.

Akciğerlerde balgam toplanmasında, öksürük ve bronşitte, ses kısıklıklarında, anfizemde faydalıdır.

Ayak şişkinlerinde, kırık ve çıkıklardan ileri gelen şişkinliklerde banyoları çok yararlıdır.

Göz kuruluğu çekenlerde çayı ile pansuman iyi gelir.

Kullanım Şekli
Çay:
2 çay kaşığı kıyılmış çiçek, yaprak ve tüm bitki 250 ml soğuk suda ara sıra karıştırılarak 8 - 10 saat bekletilerek demlenir süzülür. İçmeden önce ısıtılarak sıcak içilir.

Lapa: Bir kapta taze yapraklar veya tüm bitki ezilir, çok az su ile çabucak ısıtılıp vücudu yakmayacak bir sıcaklıkta hasta bölgeye sarılır.

Banyo: 10 gr çiçek veya tüm bitki 1 litre suda 8 saat bekletilir, süzülür.

Zeytinyağlı ebegümeci
Malzemeler

2 demet ebegümeci
1 fincan pirinç
1 adet soğan
1 fincan zeytinyağı
25 gram fıstık
tuz
karabiber

Yapılışı
Ebegümecinin saplarını koparın. 1 litre tuzlu suda yapraklarını 5 dakika haşlayın. Süzün, ince doğrayın. Soğanları küp şeklinde doğrayın. Tavaya zeytinyağını koyun, soğanları ekleyin. Pirinçleri de ekleyip kavurun, doğranmış ebegümeçlerini katıp 1 bardak kaynar suyla 10 dakika pişirin.
SON DAKİKA