Yüzde hesaplama, bir sayının yüzdelik değişimini öğrenmek için kullanılan bir yöntemdir. Yüzde hesaplama formülü ile saniyeler içinde bir sayının yüzdesini alma işleminizi tamamlayabilirsiniz. Pratik ve basit yüzde artış ve yüzde indirim hesaplama işlemlerinizi aşağıdaki adımları takip ederek sabah.com.tr yüzde hesaplama aracı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Peki, bir sayının yüzde 10, 20, 25, 30, 50 artışı nasıl hesaplanır? İşte "yüzde hesaplama nasıl yapılır?" sorusunun en basit ve pratik yanıtı!
Yüzde Hesaplama Nasıl Yapılır?
Bir sayının yüzdesini bulmak için yukarıdaki ekrana ham sayı ve yüzdelik oranı girmek yeterli olacaktır. Maaş yüzde hesaplama, gelir ya da gider artış oranı, zam ve indirim oranı hesaplama, puan hesabı ve benzeri konularda sıkça kullanılan yüzde hesaplama formülü, yukarıdaki ekran üzerinden otomatik olarak gerçekleştirilebilir.
Yüzde Hesaplama Formülü Nasıl Kullanılır?
Telefonda ya da hesap makinesinde yüzde hesaplama araçları bulunmaktadır ancak işlemi sizin gerçekleştirmeniz gerekir. Sabah.com.tr'deki yüzde hesaplama aracı ise yalnızca yüzdesini alacağınız rakamı ve yüzdelik oranı istemektedir.
Maaş Yüzde Hesaplama
Yüzde hesaplama formülü A sayısının yüzde B'sini hesaplamak için (AxB)/100 şeklinde çalışır. Örneğin 200'ün yüzde 20'sini hesaplamak için bu formüle göre 200x20/100 hesabını yapmanız gerekir. Daha hızlı sonuç elde etmek için yukarıdaki "İşlem" kısmında "A sayısının %B sayısı kaçtır?" seçeneğini seçip, "A Sayısı" kısmına 200, "B Sayısı" kısmına 20 yazmanız yeterli olacaktır. "Hesapla" butonuna bastığınızda yüzde artış hesaplama işleminiz tamamlanmış olacaktır. Maaş yüzde hesaplama işlemi için de aynı adımları uygulamanız yeterli olacaktır. Çıkan sonuç maaşınızda yaşanacak artışı gösterir.
Yüzde İndirim Hesaplama
Yüzde hesaplama aracı; faiz, artış veya indirim hesaplama amacıyla da kullanılabilir. Örneğin fiyatı 1000 TL olan bir üründe %25 indirim olacaksa yukarıdaki A sayısına 1000, B sayısına 25 yazarak uygulanacak indirim oranını öğrenebilirsiniz. Böylece söz konusu ürünün fiyatında, yüzde hesaplama aracında çıkan sonuç kadar indirim olacaktır.
Bir Sayının Yüzdesi ve Miktar Olarak Karşılığı
Bir sayının yüzdesi, o sayının yüzdelik olarak belli bir miktara bölünmesi anlamına gelir. Yani yüzdesini alacağımız sayıyı X, yüzdesini Y kabul edersek; bir bütün olan X'in Y kadar parçalanmasıyla elde edilen sayı X'in yüzde Y'si olarak karşımıza çıkar.
Örnek verecek olursak;
%0: Hiçliktir. Bir sayının yüzde 0'ı sonuç vermez.
%10: 10'da 1 demektir. Bir sayının yüzde 10'u o sayının 10'da birini ifade eder.
%20: Bir sayının beşte bir demektir. Bir sayının %20'si o sayının beşte birine karşılık gelir.
%25: Sayının tamamı bir bütün olarak ele alınırsa bir sayının %25'i o sayının çeyreğine eşittir.
%50: Sayının yarısına karşılık gelir. Bir sayının yüzde elli artması demek sayının yarıya bölünmesiyle elde edilen miktarın baştaki sayıya eklenmesi demektir.
%100: Sayının tamamı demektir. Bir sayıdaki %100'lük artış, mevcut sayının kendisi kadar artması yani iki katına çıkması demektir.