6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Kargo sektöründe cironun yüzde 20’si e-ticaretten | Video

Kargo sektöründe cironun yüzde 20’si e-ticaretten | Video

08.06.2022 | 11:01

Türkiye Kargo Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği Başkanı Fatih Önyol, pandemide kargo sektörünün ciddi oranda büyüdüğünü, bunun yüzde 20’sinin ise e-ticaretten geldiğini söyledi.

APara'da yayımlanan KOBİ platformu programında kargo ve kurye sektörü masaya yatırıldı. Şafak Tükle'nin sunduğu programa katılan Türkiye Kargo Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği Başkanı ve Yurtiçi Kargo CEO'su Fatih Önyol, pandemi nedeniyle son iki yılda kargo sektörünün ciddi oranda büyüdüğünü, bunun yüzde 20'sinin ise e-ticaretten geldiğini kaydetti. Önyol, "Geçtiğimiz yıl 3.4 milyar TL'lik e-ticaret kargosu taşındı. 2022 yılı için beklenti 4 milyar TL'nin üzerinde. İlk beş aya baktığımızda kampanyaların da etkisiyle e-ticaret sektörü bu rakamı yakalayacak diye düşünüyoruz. Şu anda kargo sektörü de bu büyümenin çok daha üzerindeki bir hacmi taşıyabilecek boyutlara geldi" diye konuştu.

UYUM İÇİNDELER
Kargo ve e-ticaret sektörünün uyum içinde büyüdüğünü anlatan Önyol, şunları kaydetti: "Sektörler birbirlerini büyütüyor. E-ticaretin büyümesi ve ticaretin gelişmesi için kargo sektörünün olması lazım. Birçok ülkeye baktığımız zaman ticaret ve e-ticaret büyüyemiyor. Çünkü güçlü bir kargo ağları yok. Türkiye'deki güçlü kargo ağı sayesinde hızlı bir e-ticaret büyümesi oldu. Hızlı e-ticaret büyümesine de sektör tekrar ciddi yatırımlar yaparak cevap verdi. Birbirini iterek büyüten bir sektör."

AVRUPA'YI YAKALADIK
Sektörde daha çok büyümek için teknolojiye yatırım yapmak gerektiğini kaydeden Önyol, şöyle devam etti: "Sektör teknolojiye yatırım yapıyor. Özellikle de otomasyon sistemlerine... Otomasyon sistemlerinde Türkiye'de şu an hem üreticiler hem de sektörün kullandığı sistemlerde Avrupa'yı yakalamış durumdayız. Türkiye Avrupa'da ilk üçe girecek otomasyon sistemleri yaptı. Özellikle elektrikli araçlar çok önem arz ediyor. Bu araçlar dünyada ve Türkiye'de gelişiyor ama biz bu alandaki yatırımda ilkler arasındayız."

PLANLI VE STRATEJIK İLERLEYİN
BENOVA Consulting Genel Müdürü Erdinç Mert, şirketin iki yıl önce kurulduğunu belirterek, "Havacılık ve savunma sektörü başta olmak üzere birçok alanda danışmanlık hizmeti veriyoruz. En büyük ilgiyi havacılık ve savunma sektöründe görüyoruz" ifadelerini kullandı. Pandemi döneminde KOBİ'lerin kendilerinden danışmanlık aldıklarını aktaran Mert, "Bu dönemde KOBİ'ler panik havasına girdi. Bir an önce ihracat ve satış yapmayı istediler. Bizim KOBİ'lere tavsiyemiz ise öncelikle sakin olmaları yönünde... Öncelikle kendilerine zaman tanısınlar ve plan yapsınlar" dedi. KOBİ'lerin en büyük eksikliğinin plansızlık olduğuna dikkat çeken Mert, şöyle devam etti: "Öncelikle iyi bir plan yapmaları ve strateji belirmeleri gerekiyor. Verdiğimiz danışmanlık hizmetinde ilk başta çalıştığımız şirketin mevcut konumunu analiz ediyoruz. Yaptıkları ihracatı ve ihracat yapamadıkları ülkeleri inceliyoruz. Daha sonra hedef, bölge ve ülke analizlerini yapıyoruz. Son olarak da pazara giriş stratejisini ülke bazlı inceliyoruz. Endonezya'ya gittiğiniz yöntemle Almanya'ya gittiğiniz yöntem aynı olamaz. Bu nedenle ülkelere ve bölgelere özel aksiyon planları oluşturulması gerekiyor."

İHRACATIN % 36'SINI KOBİLER YAPIYOR
Pandemiden tüm dünya gibi Türkiye'nin de çok etkilendiğini kaydeden Mert, sözlerini şöyle sürdürdü: "2020 yılında ihracatımız yaklaşık yüzde 6 seviyesine düştü. Globalde bu yüzde 7.5-8 seviyesinde... Bu açından yine iyi bir noktadayız. Ama KOBİ seviyesine baktığımızda ne yazık ki KOBİ'lerin biraz daha kötü bir performans sergilediğini söylememiz mümkün. Pandemiyi dalgalı denize benzetiyorum. Dalgalı denizde küçük tekneler büyük gemilere kıyasla çok daha fazla batıyor. Tabi büyük gemiler de batabilir, küçük tekneler ayakta durabilir. Ama istatistiksel olarak baktığımızda ne yazık ki en çok etkilenen KOBİ seviyesindeki küçük şirketler oluyor. İhracatın yüzde 36'sını KOBİ'ler yapıyor. Bu gayet iyi bir seviye.100 bine yakın KOBİ şu anda yurtdışına hizmet veya ürün satıyor. Yani globalle kıyasladığımda iyi noktadayız ama pandemi bizi ciddi anlamda etkiledi. Pandeminin etkisini bir an önce atıp planlı bir şekilde adımlar atmalıyız."

Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA