6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Türkiye'de üretilen 'Ay toprağı' kamerada! Türkiye, 10'uncu sırada yerini aldı

Türkiye'de üretilen 'Ay toprağı' kamerada! Türkiye, 10'uncu sırada yerini aldı

14.03.2022 | 11:25

İlerde uzaya yerleşim amacıyla 'Ay toprağı' üreten ülkeler arasında Türkiye, 10'uncu sırada yerini aldı. Türkiye'deki Ay toprağı üretimi çalışmalarının daha avantajlı olduğunu belirten Prof. Dr. Y. Cengiz Toklu bunu, tüm Ay toprağı çeşitlerini üretebilecek formüllerin geliştirilmesine bağladı.

ABD, Almanya (AB ile), Avustralya, Çin, Hindistan, İtalya (AB ile), Japonya, Kanada ve Kore'nin ardından Türkiye de Ay toprağına benzer toprak üretti. Beykent Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi Kapsamında 2021'de 'Türkiye Coğrafyasının Çeşitli Bölgelerinden Alınan Örneklerle Ay Toprağının Benzerinin Üretilmesi' çalışması gerçekleştirildi. Ay'a yerleşimin sağlanabilmesi için orada öncelikle inşaat yapıları yapılması gerektiğine değinen İnşaat Mühendisliği Hocası Prof. Dr. Y. Cengiz Toklu, bu yüzden oradaki kullanılacak malzemelerin başında Ay toprağının geldiğini söyledi.


"HER TÜRLÜ APOLLO TOPRAĞI BENZERİNİ ÜRETECEK FORMÜL"
Yapılan Apollo ve Luna seferleriyle dünyaya yaklaşık 400 kilogram Ay toprağı getirildiğini belirten Prof. Dr. Toklu, "Ay'daki toprak çeşitleri bulunduğu yere göre değişiyor. Mesela Ay'ın yükselti, çukur ve ara yerlerindeki toprak özellikleri çok başka. Diğer ülkeler, belirli çeşit toprağı ele alırken biz tüm toprak çeşitleri için formül oluşurduk" açıklamasını yaptı.


"DÜNYADA İLK, TÜRKİYE'DE ÜRETİLMİŞ OLACAK"
Apollo toprağının benzerini üretebilecek formülleri, oldukça karmaşık optimizasyon yöntemleri kullanılarak geliştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Toklu, "Bu, bugüne kadar dünyada yapılan tüm çalışmaların ötesinde bir sonuca ulaşılmış olması demektir. Elde edilen en başarılı örneğe verilen isim de TBG-1 olmuştur. Burada T ülkemizi, B'de çalışmaları destekleyen üniversitemizi temsil etmektedir" dedi.

Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA