6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Domuz gribinden korunmanın yolları

Domuz gribinden korunmanın yolları

13.01.2016 | 15:06

Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Hekimi Yrd. Doç. Dr. Bülent Bilir, domuz gribinden yani H1N1 virüsünden korunmanın ilk yolunun hijyenden geçtiğini, el yıkamanın çok önemli olduğunu vurguladı. Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde hekimlik yapan Bilir, Tekirdağ’da görev yaptığı hastanede henüz herhangi bir H1N1 şüphesine rastlamadıklarını, ancak her ihtimale karşı tedbirli olduklarını ifade etti.

Domuz gribinin yıllar sonra tekrar ülke gündemine girdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Bülent Bilir, "Türkiye'de son günlerde meydana gelen domuz gribine bağlı ölümlerle tekrar ülke gündemine oturan domuz gribi, ülkemizde geçen yıllarda olduğu gibi tekrardan görülmeye başlanmıştır.
"TEKİRDAĞ'DA DOMUZ GRİBİ ŞÜPHESİYLE HASTANEMİZE BAŞVURAN BİR HASTA OLMADI"
Şu anda hastanemize domuz gribi şüphesiyle başvuran veya domuz gribinin görüldüğü bir hastaya henüz rastlamadık. Ancak, ülke çapında da birkaç tane ölümün olmasıyla insanlar bu konuda daha duyarlı hale gelmiş durumda. Domuz gribi dediğimiz H1N1 virüsüyle enfekte olanlar, genelde bize başvuru şikayetleri klasik gribal bulgularla oluyor. Bunlar; baş ağrısı, boğazda yanma, boğazda ağrı, ateş gibi şikayetlerle olmaktadır. Geri planda ise, bulantı kusma, burun akıntısı gibi rahatsızlıklarla da başvurular olabilmektedir.
"YAŞLI VE ÇOCUKLARIN DAHA DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR"
Yaşlı ve çocukların bağışıklık sistemi daha dirençsiz olduğundan dolayı normal insanlara göre daha fazla risk taşıdıklarına dikkat çeken Bilir, çocuk ve yaşlıların yanısıra, böbrek ve diyabet hastalarının da risk taşıdığını ve dikkatli olması gerektiğini söyledi.
"HASTALIKTAKİ EN ÖNEMLİ HUSUS, KİŞİSEL HİJYEN"
Hastalıkla ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli hususun hijyen olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Bilir, Grip şüphesi bulunan hastaların kişisel temizliklerini aksatmadan yapması gerektiğini söyledi.
Daha sonra Bilir, hastalıktan korunma yollarını şu şekilde ifade etti;
"Elleri yıkamaya özen göstermeliyiz. Hapşırırken peçete mutlak suretle kullanılmalıdır. Hastalık şüphesi taşıyanların toplum içerisine mümkün kalmadıkça girmemeye özen göstermeleri gerekmektedir. Hastalanan çocukların, okula gönderilmemesi ve hastalık belirtileri geçtikten sonra en az 24-48 saat arası dinlenmeleri gerekmektedir."
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA