Migren cerrahisi Op. Dr. Şeref Öztürk

Migren cerrahisi Op. Dr. Şeref Öztürk

24.07.2017 | 13:15

Op. Dr. Şeref Öztürk, migren cerrahisi hakkında bilgi veriyor.

Migren cerrahisi

Migren cerrahisinin temelinde trigeminal sinirin dallarının üzerindeki baskıyı kaldırmak yatar. Çoğu hastada korrugator kas ve trigeminal sinirin etkileşimi migren ağrısına yol açar.

Korrugator kası kaşların üzerinde konumlanan ve temelde "kaş çatmasını" ve yüzdeki diğer tepki belirtilerini sağlayan kastır. Bu kas trigeminal sinirin dallarına bası yaptıgından dolayı migren ağrısı oluşur.

Cerrahi operasyonda gözkapağına yapılan küçük insizyon ile bu kaslar alınıp sinir gevşetilir. Bir çeşit sinir sıkışması operasyonu da denilebilir. Böylelikle migren ağrısının tetiklenmesi sona erer ve hasta migren ağrısından kurtulur.

Şakak bölgesindeki migren ağrısı için de aynı yöntem izlenir. Yalnızca bu bölgedeki sinir tamamen alınır. Boyun bölgesindeki sinir sıkışmasını sağlayan kasların bir kısmı çıkartılıp sinir gevşetilir.

Kaslara botoks toksini dediğimiz madde enjekte edilerek kasların aktivitesini azaltmayı amaçlanır.. Kasların aktivitesi azalınca ağrı da azalır. Botoks tedavisinde, gergin olan kas gruplarına 7 ayrı bölgede toplam 31 noktaya toksin enjeksiyonu yapılır. Daha çok gergin olan kas gruplarına daha yoğun miktarda enjekte ederken, az gergin olan kas gruplarına daha az miktarda enjekte edilerek tedavi uygulanır. Bu tedavi 3 ayda bir uygulanır. 3-5 kür arası değişen kürlerde uygulanır. Yapılan araştırmalarda görülmüştür ki tedavi sonrasında hastaların %70'inde %50 oranında azalma olmuştur. Her migren hastasına tedavi uygulanmaz. Kronik migren hastalarına bu tedavi uygulanır.

Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA