6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Bedrettin Dalan çay üreticisi oldu

Bedrettin Dalan çay üreticisi oldu

06.08.2015 | 10:37

Çaykur Genel Müdürlüğü ile Yeditepe Üniversitesi tarafından Rize’de düzenlenen organik tarım toplantısına katılan, Ergenekon Davası sanıklarından Bedrettin Dalan, konuşmasında Ergenekon Destanından örnek verdi.

ÇAYKUR tarafından, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çay tarımında organik üretime geçiş çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. ÇAYKUR çay tarımında kullanılacak en uygun organik gübrenin belirlenmesi için pilot olarak seçilen Çayeli'nin Yeşiltepe Köyü'nde Yeditepe Üniversitesi iş birliği ile başlattığı çalışmaları sürdürüyor.
Bir süredir köyde ; ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ile Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü arasında yapılan protokol çerçevesinde organik çay tarım alanlarında kullanılacak gübrelerin tespiti ve üretimi üzerinde çalışmalar yapılıyor. Proje, ÇAYKUR Araştırma Enstitüsü ve Yeditepe Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü uzmanlarının gözetiminde köydeki gönüllü üreticiler tarafından uygulanıyor.

BEDRETTİN DALAN, ERGENEKON'DAN ÖRNEK VERDİ
Bugün Yeditepe Üniversitesi kurucusu ve onursal başkanı olan, Ergenekon Davası Sanıklarından Bedrettin Dalan Rize'ye gelerek proje kapsamında düzenlenen toplantıya katılarak uygulamaları yerinde inceledi. Dalan hakkında Ergenekon davası kapsamında 12 Nisan 2010'da yakalama kararı çıkartılmış, bu süre içerisinde yurt dışında bulunmuş ve yakalanamamıştı. 18 Şubat 2015 tarihinde yakalama kararı kaldırılan Dalan, 10 Mart 2015' te Türkiye' ye dönmüştü.
Toplantıda söz alan Dalan yaptığı konuşmasında, bilimsel araştırmaların önemine değinerek ÇAYKUR'un bu yöndeki çalışmalarını takdirle karşıladığını belirtti. Dalan konuşmasında, bilimin önemine değinirken Ergenekon Destanı'ndan da örnek vererek "Aslında Türkler'in en atası. Türkler'in es eski tarihine baktığımızda; Türkler Ergenekon Destanı'nda bir dağı delerek çıkmışlar. Yani demiri eriterek, demiri delerek çıkmışlar. Demir Türk milletinin hayatında o kadar önemli ki çocuklarına; Temir, Timur ve Demir isimlerini vermişler. Demiri dünyada ilk kullanan millet olarak da rakiplerine karşı galip gelmiştir. Bilimi hayata geçirmek var olmakla eş değerdir. Ulusun var olması ile eşdeğerdir. Bilimi teknolojiyi geliştirip hayata soktuğunuz zaman artı değer kazanıyorsunuz, katma değer kazanıyorsunuz. Bilim ve teknolojiyi geliştiremeyen tüm milletler millet olma vasfını kaybediyor. Tümü ile yok olup gidiyorlar. Kullanılan bu kimyasal gübre akar sular ile denizlere ulaşarak balıkların da zehirlenmesine neden oluyor. Yaşamak istiyorsak bu doğayı yaşatmak zorundayız. Doğayı yaşatmazsak bizde yaşayamayız, dünya yaşayamaz" dedi.
BİR ÇOK HASTALIĞIN TEMELİNDE KİMYASAL GÜBRE YATIYOR
Toplantıda söz alan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çay tarımında kullanılan kimyasal gübrenin kanser başta olmak üzere bir çok hastalığın temelini oluşturduğuna dikkat çekip, "Bölgemizde çay tarımında ki gübrelemede yoğun kimyasal gübre kullanımından dolayı bölgemizdeki topraklar artık toprak olma vasfını kaybetti. Çevre dengeleri bozuldu. Çevre düzenimiz bozuldu. Bölgemizi yeniden doğal yapısını kavuşturmamız gerekiyor. Bölgede yaşayan başta insanlar olmak üzere tüm canlılar kimyasal gübrelemeden olumsuz yönde etkileniyor. Yer altı ularımız ve denizlerimiz kirlendi. İçme su kaynaklarımızın hemen hemen tümü sağlıklı değil. Bu kimyasal kirlenmedin dolayı. Maalesef kanser gibi bir çok hastalığın temelinde azot içerikli kimyasal bu gübrenin aşırı kullanımı yatıyor. Biz önce kendi sağlığımız için gelecek kuşaklara sağlıklı bir çevre bırakabilmek için bu projeyi hayata koyduk" diye konuştu.
DALAN ÇAY ÜRETİCİSİ OLDU
Toplantı sırasında köy sakinleri, organik tarıma geçiş çalışmaları sırasında karşılıksız olarak verdikleri desteklerden dolayı Bedrettin Dalan'a bir çay bahçesi hediye edip birde çay üreticisi cüzdanı verdiler. Memnun olan Dalan, geliri köyün genel giderlerinden kullanılmak şartı ile cüzdanı kabul etti. Toplantının ardından ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ve Dalan beraberlerindeki uzman ekiple birlikte, Yeditepe Üniversitesi tarafından geliştirilen özel bakteriyel organik gübrenin çay bahçelerine uygulanmasını izlediler.
Öte yandan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık 780 bin dekan çay tarım alanında 1985 yılından bu yana 25 Azot, 5 Fosfor, 10 Potasyum formüllü kimyasal gübre kullanılıyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yılda toprağa serilen ortalama gübre miktarı ise 800 bin ton civarında. Çay bitkisi üzerinde herhangi bir olumsuzluğa neden olmayan ve kalıntı bırakmayan kimyasal gübre çevresindeki diğer tüm canlıları ise olumsuz yönde etkiliyor. Çay tarımında kullanılan kimyasal gübre yer altı içme sularına da karıştığı için bölgede yoğun olarak karşılaşılan kanser hastalıklarının temel nedenlerinden birisi olarak gösteriliyor.
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA