Iğdır kayısısı 4 farklı şekilde değerlendiriliyor

Iğdır kayısısı 4 farklı şekilde değerlendiriliyor

27.06.2015 | 13:03

Hasadı yapılan Iğdır kayısısı, bu yıl bereketi ile üreticinin yüzünü güldürürken, tüketilmek için dört farklı şekilde işleniyor.

Sofralık kayısı olarak bilinen Iğdır kayısısı; yaş olarak tüketilmesi yanında güneşte kurtularak reçeli yapılarak, çekirdeği ise kırılıp tuzlanarak kuruyemiş olarak kışın tüketilmek üzere köylü kadınların ellerinde işleniyor.

Bu yıl kayısının çok verimli geçtiğini belirten Ahmet Sarıtaş, Iğdır kayısısının mayıs sonunda olgunlaştığını, haziran ayı içerisinde hasadı yapıldığını söyledi. Iğdır kayısının sofralık kayısı olduğunu belirten Sarıtaş, "Burada kayısının pazarı olmadığı için dışarıdan gelen tüccarların eli ile yurt dışına ihraç edilmektedir. Ayrıca ev kadınlarımızda ağaçlardan topladıkları kayısıları maharetli elleri ilr kurutarak, reçelini yaparak kışın tüketilmek üzere değerlendiriyorlar" dedi.

''Bir kısmını kurutuyoruz, bir ksımını reçel yapıyoruz''

Iğdır'ın Halfeli beldesinde kayısıları kurutarak, reçelini yaparak değerlendiren Sakine Çoğaz isimli ev kadını ise, kuruttukları kayısıları kışın bir çok yemekte değerlendirdiklerini belirtti. Çoğaz, "Iğdır kayısısı dayanıksız bir meyve olduğu için çok çabuk bozulabiliyor. Ağaçtan aldığımız kayısıyı hemen tüketmemiz lazım. Ya da gördüğünüz gibi bir kısmını kurutuyoruz, bir kısmı ile reçel yapıyoruz. Kuruttuğumuz bu kaysı ile kışın yemeklerde, hoşaf yapımında tatlılarda kullanıyoruz" diye konuştu.
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA