ARKADAŞINA GÖNDER Kaybolmaya yüz tutan lezzet 'Siron'
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Kaybolmaya yüz tutan lezzet 'Siron'

Gümüşhane’nin yöresel ürünlerinden ‘Siron’ satışları Ramazan ayıyla birlikte attı. Pişirilmiş yufkanın sıcakken katlanıp kesilmesi ve ardından fırınlanmasıyla yapılan, kurutulduktan sonra da yemek için sıcak suyla ıslatıldıktan sonra üzerine süzme yoğurt, tereyağlı-cevizli sosuyla yenilen Gümüşhane sironu, hafif olması nedeniyle yaz mevsimine denk gelen Ramazan ayında vatandaşların hem iftarda hem de sahurda tükettiği bir yiyecek haline geldi. Kent merkezinde yufka üretimi yapan Ali Doğan, sironun pişmiş bir ürün olduğunu, dik gelecek şekilde tepsiye dizilerek arkasından üzerine süzme yoğurt üzerine dökülmesi ve 2 dakika bekledikten sonra tereyağı, pul biber ve kekikle kavrulmasıyla toplamda 2 dakika içerisinde servise hazır hale gelen bir yiyecek olduğunu söyledi. Gümüşhane’de eskiden her evde sonbaharda imece usulüyle siron yapıldığını fakat son dönemde bu kültürün kaybolduğunu belirten Doğan, kendilerinin de unutulmaya yüz tutmuş bir ürünü vatandaşların damak tadına sunduklarını kaydetti. Yaklaşık 3 yıldır üretim yaptıklarını ve büyük zorluklar yaşamalarına rağmen şu anda piyasada iyi bir durumda olduklarını belirtti.
arkadaşına gönder
24.6.2015

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.