ARKADAŞINA GÖNDER Kirazın kavurması da meşhurmuş
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Kirazın kavurması da meşhurmuş

Giresun'un pazar ve marketlerinde Tokat ve İzmir yöresinden getirilen kirazların satılması hem üreticinin hem de esnafı üzüyor. Giresun’un hemen hemen her ilçesinde onlarca çeşit kirazın yetişmesine rağmen bunu ticari gelire dönüştürülemediğini belirten pazar esnafı, Tokat ve İzmir gibi illerden getirilen kirazları satmak zorunda kaldıklarını belirtti. Yöre halkı da kirazın bolluk zamanında salamurasını yaparak, kışın kavurma olarak tüketiyor. Pazar esnafından Sezgin Akgün “Fiyatı 5 ile 2 buçuk lira arasında değişen kirazlar Tokat ve İzmir’den geliyor. Kirazın anavatanı olarak biline Giresun’da, başka illerden gelen kirazlar alıcı buluyor” dedi. Yerli Kirazın bakımı yapılmadığı için tezgaha çok geç indiğini belirten Akgün, "Yerli kirazımız köylerde var ama daha çıkmadı. Onların da bakımı olmadığından pek rağbeti yok. Sezonumuz gayet güzel geçti. Halktan da talep var. Fiyatların düşük olması halkın kiraz alımını teşvik ediyor” İfadelerini kullandı. Kiraz’ın yörede sadece yaz meyvesi olarak değil tuzlayarak ve kavurarak yenildiğini da ifade eden Lütfiye Kaya ise ”Tuzladığımız kirazları 5-6 gün sonra çıkartıp soğan ile kavurup yaz, kış her zaman yiyoruz. Kiraz sadece yaz meyvesi, taze tüketilen bir şey değil. Tuzlarsın kışında kavurup yersin” dedi. Kiarz kavurması nasıl yapılıyor: Kirazlar saplarından ayrılır. Üzerine bolca kalın tuz serpilir. Kendi suyuyla sulanan kiraz bu şekilde salamura hale gelir. Özellikle kış aylarında suya alınan ve tuzundan arındırılan kirazlar, çekirdeği de çıkarıldıktan sonra, hafif yağ katılan tavada pembeleşen soğanın içine atılarak kavurması yapılır.
arkadaşına gönder
17.6.2015

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.