Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Pomarançeva revoliutsiya

Başlıktaki sözcükler Ukraynaca. "Turuncu devrim" anlamına geliyor. Hani şu, 2004 Kasım'ındaki devlet başkanlığı seçiminin ikinci turuna hile karıştığı iddiasıyla meydanlara inen yarım milyonu aşkın kişinin tetiklediği sivil devrim...
O seçimi Viktor Yanukoviç kazanmıştı ama Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda kamp kuran kitlelerin ve onlara arka çıkan Anayasa Mahkemesi'nin zoruyla koltuğu rakibi Viktor Yuşenko'ya vermek zorunda kalmıştı.
Aradan 5 yıldan fazla geçti. Yuşenko sadece desteğini değil saygınlığını da yitirmiş olarak sahneden çekiliyor. Yanukoviç ise 2004'ün muhteşem bir rövanşıyla Devlet Başkanlığı koltuğuna oturmak üzere.

Devrimin ruhu da öldü

Ve 2004 Kasım'ında "Demokrasi şöleni"ne tanık olan Bağımsızlık Meydanı şimdi bomboş... Devrimin simgesi turuncu eşarplar, şapkalar, tişörtler ise çoktan soldu. Devrimin arkasındaki güçler de köşelerine çekildiler: Yuşenko'ya 65 milyon dolar bağışlayan Bush yönetimi, hem finansal destek veren, hem de danışmanlık yapan George Soros'un "Open Society" Enstitüsü, ABD'deki Demokrat Parti'ye yakın "National Democratic Institute" ve Beyaz Saray'a yakın "Freedom House", hiçbiri ortalıkta yok.
Şimdi karşı darbe zamanı...
Ve onun da sorumlusu bencil Batı.
NATO, Rusya'yı "Daha fazla" kızdırmamak için Ukrayna'nın üyelik talebini sonuçlandırmayı hep öteledi.
AB ise asla üyelik perspektifi vermedi. Daha geçenlerde "Ukrayna'nın AB üyeliğinin ne kısa, ne de orta vadede kesinlikle söz konusu olamayacağı" altı çizilerek bir kez daha tekrarlandı.

Putin'in de rövanşı

Sadece Yanukoviç değil, Rusya, özellikle Başbakan Vladimir Putin de, "Turuncu Devrim" mimarlarından ve Batı'dan rövanşı almanın keyfini yaşıyor. Ve de yitirilmiş bir kaleyi kurtarmanın mutluluğunu...
Çünkü Yuşenko ve "Turuncu Devrim"in Jeanne d'Arc'ı Yula Timeşenko (Not: Bu seçimin diğer adayı) Ukrayna'yı Batı'ya bağlamak için çırpınırlarken, Yanukoviç hep Doğu'yu gösterdi. Yani Rusya'yı.
Şimdi atacağı ilk adımlardan birinin Rusya'yla gümrük birliğini gerçekleştirmek olduğunu söylüyor. Bu, başı -göstermelik olarak- Batı'ya baksa da sırtının Moskova'ya döneceği anlamına geliyor.
Kiev'deki "Meydan"a hüzün verici bir sessizlik çöktü. Turuncu flamalar, bayraklar çoktan çöpe atıldı. 2004 Kasım'ının heyecanı yerini tarifsiz bir düş kırıklığına bıraktı.
"Turuncu Devrim" sizlere ömür...
Sadece "Turuncu Devrim" mi? Hayır. Gürcistan'daki "Gül Devrimi" de, Kırgızistan'daki "Lale Devrimi" de tarihin tozlu arşivine kaldırıldılar. O devrimlerle sadece "Tek adamlar"ın adları değişti, hepsi bu...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA