Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

1.76 milyon dolarlık Porsche

60'lı yılların ünlü yıldızı Janis Joplin, şarkıda istediğini söylediği Porsche'yi sadece iki yıl kullandı. 1970'de 27 yaşında hayatını kaybeden Joplin'in otomobili, 23 yıl müzede sergilendikten sonra geçtiğimiz günlerde açık artırmada 1.76 milyon dolara satıldı

Oh, Tanrım bana alma Bir Mercedes-Benz Arkadaşlarımın hepsi Porsche sürüyor Bütün yaşamım boyunca çok çalıştım Arkadaşlarımdan yardım yok Yani Tanrım bana alma Bir Mercedes-Benz.... Bu şarkı sözleri 60'lı yılların efsane rock yıldızı Janis Joplin'e ait... Mercedes- Benz adındaki bu şarkı Joplin'in Me And Bobby McGee ile birlikte en çok bilinen şarkılarından ... 1970 yılında henüz 27 yaşındayken hayata gözlerini yuman ünlü şarkıcının otomobili geçtiğimiz günlerde New York'da Sotheby's tarafından düzenlenen açık artırmada satıldı. 23 yıldır Cleveland'daki Rock and Roll Şöhretler Müzesi'de sergilenen otomobil 1.76 milyon dolar gibi yüksek bir fiyata alıcı buldu. Bu otomobil Janis Joplin'in Mercedes-Benz adlı şarkısında Tanrı'dan istediği Porsche'ydi. 1964 model Porsche 356C üstü açık otomobili Joplin, Los Angeles-Beverly Hills'de bulunan bir bayiden satın aldı. Dört yaşındaki kullanılmış bu otomobil için 3 bin 500 dolar ödedi. Ama beyaz Porsche, renkli bir kişiliğe sahip Joplin için yeterli değildi. Arkadaşı Dave Richards'tan yardım istedi. Richards, 500 dolar karşılığında Joplin'in rüyasını gerçekleştirdi. Kırmızıya boyadığı otomobili çiçek, kelebek ve Joplin'in burcu oğlak figürleriyle süsledi. Dönemin havasına uygun bir şekilde boyanan otomobil şehirde büyük beğeni topladı. Otomobilin Joplin için önemli bir yeri olduğu biliniyor. Konserlere Porsche'si ile giden Joplin'in şarkılarını da direksiyondayken yazdığı söyleniyor. Şehirde efsane haline gelen otomobil, hırsızların da ilgisini çekmiş olacak ki, bir süre sonra çalındı. Joplin'in, çok sevdiği otomobile kavuşması uzun sürmedi. Ancak hırsızlar dikkat çeken otomobilin fark edilmesini istemedikleri için rengini değiştirmişti. Polislerden otomobilini teslim alan Joplin, Porsche'sini eski rengine boyattı. Janis Joplin, Porsche'sin sadece iki yıl kullanabildi. Aldığı aşırı dozda eroinden dolayı bir otel odasında ölü bulunduğunda henüz 27 yaşındaydı. Onun ölümünden sonra kardeşleri Michael ve Laura Joplin, Porsche'yi ilk önce kendi garajlarına sakladılar. Daha sonra 1995'te Rock and Roll Şöhretler Müzesi'nde sergilenmek üzere ödünç verdiler.

EN YÜKSEK FİYAT ONA ÖDENDİ
Sahibi kadar ünlü otomobil 10 Aralık 2015'te açık artırmayla satıldı. Uzmanların 400-600 bin dolar fiyat biçtiği Porsche, tam tamına 1.76 milyon dolara alıcı buldu. Otomobilin yeni sahibinin adı açıklanmadı. Ancak kıran kırana geçen açık artırma en yüksek fiyata satılan Porschelerin sıralamasını değiştirdi. Joplin'in Porsche'si bugüne kadar bir Porsche için ödenen en yüksek fiyat olarak tarihe geçti. 2013 tarihinde yapılan bir açık artırmada 1656 model Porsche 356A Carrera Speedster 1.5 milyon dolara alıcı bulmuştu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA