YLSY 2023 bursunun bu yılki başvuru tarihleri merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın YLSY bursu hakkında yaptığı açıklamalar sonrası, "YLSY 2023, YLSY bursu, YLSY nedir?, YLSY başvuru 2023" aramaları sıklaştı. Cevdet Yılmaz, 2023 YLSY bursu miktarlarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, yurt dışında eğitim gören öğrencilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini belirterek, "Eğitiminiz boyunca aklınızı maddi sorunlara değil bilimsel gelişime daha iyi odaklayabilmeniz için MEB burslusu öğrencilerimizin Burs miktarını bulundukları ülkenin enflasyonuna bağlı olarak değişen oranlarda yükseltiyoruz" dedi.
YLSY NEDİR?
YLSY bursu, Milli Eğitim Bakanlığının lisansüstü öğrenim görmek amacıyla yurt dışına öğrenci gönderdiği ve eğitim sürecindeki gerekli ihtiyaçlarını karşıladığı bir programdır. YLSY bursu programı önce mülakat, ardından tercih ve sonrasında eğitim aşaması olmak üzere kabaca üç aşamadan oluşuyor.
2022 YLSY BURSU KAPSAMINDA ADINA ÖĞRENCİ GÖNDERİLEN KURUMLAR
Geçtiğimiz yıl YLSY bursu kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Savunma Üniversitesi, Savunma Sanayii Başkanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü, Türkiye Uzay Ajansı ve Yükseköğretim Kurumları için toplamda 321 bursiyer lisansüstü eğitim görmek amacıyla yurt dışına gönderildi.
YLSY BURSU BAŞVURU ŞARTLARI
Son 5 yıl içinde girilmiş ALES'lerden birinde en az 75 puanının kabul edildiği YLSY bursu için lisans öğrenimi akademik not ortalaması 4 üzerinden en az 2.50 olma şartı aranıyor. YLSY bursu başvuru şartları bu kadar ile sınırlı kalmayıp, her yıl gerçekleştirilen alımlar sırasında yayımlanan kılavuzda detaylıca yer alıyor.
YLSY 2023 BURS MÜLAKATI
YLSY bursu kapsamında ilan edilen kontenjan sayısının en fazla üç katı aday mülakata çağrılıyor. Sözlü sınav için ALES puanının %40'ı ile lisans mezuniyet not ortalamasının %20'si dikkate alınarak en yükseği 60 puan olmak üzere adayların YLSY başvuru puanı oluşturuluyor.
YLYS 2023 TERCİH
Adayların sözlü sınav puanının %40'ı, başvuru sürecinde kullanılan ALES puanının %40'ı ve lisans mezuniyet notunun %20'sinin hesaplanmasıyla YLSY Yerleştirme Puanı oluşturuluyor. YLSY yerleştirme puanı 70 ve üzeri olan adaylar başarılı sayılarak ve sözlü sınava girdikleri lisansüstü öğrenim grubunun içerisinde yer alan kurum kontenjanlarından en fazla 30 otuz tercih yapabiliyor.
2022 YLSY BURSU KAPSAMINDA 321 ÖĞRENCİ YURT DIŞINDA EĞİTİME BAŞLADI
YLSY bursu kapsamında geçtiğimiz yılda yüksek lisans ve/veya doktora öğrenimi görmek üzere yurt dışına 321 öğrenci gönderildi.
YLSY 2023 BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN?
YLSY 2023 başvuru tarihleri hakkında net bir açıklama yapılmadı. 2022 YLSY bursu başvuruları kasım ayının ilk haftası, 2021 YLSY bursu başvuruları ekim ayının son haftası, 2020 YLSY bursu başvuruları ise eylül ayının ortasında başlamıştı.
Yükseköğretim kurumları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek üzere MEB tarafından yürütülen YLSY Programı hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Yurtdışında MEB Bursuyla Eğitim Gören Lisansüstü Öğrencilerle Buluşma Programı'nda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
YLSY 2023 BURS MİKTARLARI YÜKSELTİLDİ
Yurt dışı burs ücretlerine zam geldiğini söyleyen Cevdet Yılmaz " Yapılan bu artışla birlikte öğrencilerimiz, kırtasiye ödeneği ile dahil Amerika Birleşik Devletleri'nde aylık 1780 Dolardan 2 bin 426 Dolara, İngiltere'de aylık 1200 Sterlinden 1646 Sterline, Almanya'da 1490 Eurodan aylık 1993 Euro'ya yükselmiş şekilde burslarını alacaktır." dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları şöyle:
"Bugün burada dünyanın 40'ı aşkın ülkesinde lisansüstü eğitim alan gençlerimizi misafir ediyoruz. Aydınlık yarınlarımızın teminatı olarak gördüğüm siz gençlerimizle bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyuyor; bu güzel buluşmaya vesile olan Milli Eğitim Bakanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. Yurt dışında sürdürdüğünüz eğitim hayatınızın başta sizler olmak üzere, aileleriniz, ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Eğitim ve meslek hayatınız süresince icra edeceğiniz çalışmalarda her birinize şimdiden başarılar niyaz ediyorum.
Ülkemizi nitelikli insan kaynağının omuzlarında Türkiye Yüzyılı'na taşımak için gayret gösteren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın her birinize en kalbi selamlarını ve başarı dileklerini iletiyorum. Ülkemizin eğitim-öğretime atfettiği önemin tezahürlerinden biri sizlersiniz. Şu an burada bulunan her bir kardeşim, maarif ve kalkınma davamıza damgasını vuran köklü bir geleneği temsil ediyor.
Millet olarak 2,5 asırdan fazla bir süredir yurtdışına eğitim, öğretim ve bilgi-görgü amacıyla talebe gönderiyoruz. Bunları da sizler gibi evlatlarımızın en başarılılarından, en parlak, en iştiyaklı olanlarından seçiyoruz. Osmanlıda, devletin duraklama ve gerileme dönemine girmesiyle birlikte önce Fransa'ya, ardından Almanya'ya öğrenci gönderdik. Sultan Üçüncü Selim'le başlayan yurtdışında talebe okutma uygulaması, Cumhuriyetin ilanından sonra da devam etti.
Nice eğitimli evladını kurban verdiği büyük bir savaştan zaferle çıkan yeni devletimiz; toparlanmak, yeniden ayağa kalkmak, kalkınma yolculuğunu devam ettirebilmek için yetişmiş insanlara ihtiyaç duyuyordu. Ekonomik bakımdan imkânlar çok kısıtlı olmasına rağmen, Cumhuriyetin ilk 10 yılında 400'den fazla öğrenci yurtdışına yüksek tahsil amacıyla gönderilmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarından 2002 yılına kadar yurtdışına devlet bursuyla giden öğrenci sayısı 10 bin civarındadır. Bu öğrencilerin çoğu ülkeye geri dönerek, millete şükran borcunu ödemek için farklı alanlarda başarılı çalışmalara imza atmıştır. Bir kısmı ise gittiği ülkelerde kalarak hayatlarına orada devam ettirmiştir.
"2006 YILINDA '5 YILDA 5 BİN ÖĞRENCİ PROJESİNİ' BAŞLATTIK"
Bursiyer olarak yurtdışına gidip, şu an bakan, üst düzey bürokrat, kurum başkanı olarak, Türkiye'ye hizmet eden pek çok kardeşimiz bulunuyor. Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde 2002 yılında ülkeyi yönetme sorumluluğunu devraldığımızda, eğitime dair diğer tüm konular gibi bu meseleye de özel önem ve öncelik verdik. 2006 yılında "5 YILDA 5 BİN ÖĞRENCİ PROJESİNİ" başlattık. Böylece 2006'dan itibaren yurtdışına burslu gönderilen öğrencilerin sayısını ciddi oranda yükselttik.
"YURT DIŞINA BURSLU GİDEN ÖĞRENCİ SAYISI 12 BİN"
O günden bugüne kadar, hükümetlerimiz döneminde yurt dışına burslu giden öğrenci sayısı 12 bindir. Yani Cumhuriyet tarihi boyunca, program kapsamında giden 21 bin 500 öğrencinin yüzde 56'sını biz gönderdik. Sadece kontenjanları artırmakla kalmadık. Programın kapsamı, içeriği ve imkânlarında ciddi iyileşmelere gittik.
"GÖNDERİLEN ÜLKE YELPAZESİNİ GENİŞLETTİK"
Öncelikle ülkemizin neye gerek duyduğunu, hangi alanlarda daha fazla yetişmiş insan kaynağına ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Türkiye'nin kalkınma hamlesine katkı verecek; enerji, savunma, havacılık, siber güvenlik, yapay zekâ, ilaç ve aşı çalışmaları gibi stratejik konularını belirledik. Ayrıca, devletimizin dış politika önceliklerine göre öğrenci gönderilen ülke yelpazesini genişlettik.
"50'DEN FAZLA ÜLKE VE BÖLGEYİ LİSTEYE EKLEDİK"
Avrupa ve Amerika'nın yanı sıra; Hindistan, Malezya, Brezilya, Güney Afrika, Tunus, Azerbaycan gibi stratejik ilişkilerimizin olduğu 50'den fazla ülke ve bölgeyi de listeye ekledik. Hâlihazırda 48 farklı ülkede, 123 üniversite ve 40 farklı kamu kurumu adına toplam 3 bin 415 öğrencimiz bulunuyor. Bursiyerlerin dönüşte yaşadıkları en önemli sıkıntı kadro meselesiydi. Kadro bulamama sorununu da yasal düzenlemeyle çözüme kavuşturduk.
"BURSİYERLERİMİZİN EŞ VE ÇOCUKLARININ YURT DIŞINDAKİ TEDAVİ GİDERLERİNİ DE KARŞILIYORUZ"
Adına gittikleri üniversitelerde eğitimlerine uygun kadrolara, kadro kısıtı aranmaksızın atanabilmelerini sağladık. Yine yaptığımız kanun değişikliği ile devlet memuru olup burstan yararlanmak isteyen adaylar için istifa şartını kaldırdık. Yurt dışında geçirilen sürelerin tamamının memuriyete sayılmasına imkân tanıdık. Daha evvel, bursiyerlerimizin eş ve çocuklarının yurt dışındaki tedavi giderleri karşılanmazken, attığımız adımla bunu da çözdük.
"ÇALIŞMA YAPACAK ÖĞRENCİLERE İLAVE 2 YIL SÜRE VERDİK"
Doktora sonrası uluslararası proje, araştırma veya yeni teknolojilerle ilgili çalışma yapacak öğrencilere, ilave 2 yıl süre verilmesini sağladık. Daha bunların dışında öğrencilerimizin pek çok talebini karşıladık. Şüphesiz şartlar değiştikçe, ihtiyaçlar da değişmektedir.
Tüm dünyada son 60-70 yılın zirvesine çıkan enflasyonun, milletimiz gibi yurtdışında burslu okuyan siz öğrencilerimizi de etkilediğini biliyoruz. 6 Şubat depremlerinin yol açtığı ekonomik zorluklarla mücadele ederken, imkânlar dâhilinde bu sorunlara çözüm bulmaya gayret ediyoruz. Sizlerin eğitimlerini en iyi şartlarda sürdürmeniz noktasında bugüne kadar hiçbir fedakârlıktan kaçınmadık. İnşallah bundan sonra da sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz.
'YLSY BURSU MİKTARLARINI BULUNDUKLARI ÜLKENİN ENFLASYONUNA BAĞLI OLARAK DEĞİŞTİRİYORUZ'
Eğitiminiz boyunca aklınızı maddi sorunlara değil bilimsel gelişime daha iyi odaklayabilmeniz için MEB burslusu öğrencilerimizin Burs miktarını bulundukları ülkenin enflasyonuna bağlı olarak değişen oranlarda yükseltiyoruz.
YENİ YLSY BURSU MİKTARLARI
Yapılan bu artışla birlikte öğrencilerimiz, kırtasiye ödeneği ile dahil Amerika Birleşik Devletleri'nde aylık 1780 Dolardan 2 bin 426 Dolara, İngiltere'de aylık 1200 Sterlinden 1646 Sterline, Almanya'da 1490 Eurodan aylık 1993 Euro'ya yükselmiş şekilde burslarını alacaktır. Böylece hiçbir öğrencimizi bulundukları ülkede enflasyona ezdirmeyecek bir artış yapmış olduk. Hepinize hayırlı olsun.
Kendisi de devlet bursu ile yurtdışında yükseköğrenim görmüş bir münevver olan Nurettin Topçu'nun ifadeleriyle "Her cemiyet kendi gençliğinin çehresinde değer kazanır". Sizler için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz yeter ki sizler önce ailenize sonra milletimize hayırlı işler yapın, değerlerinizi de bırakmadan yükselin ve Türkiye Yüzyılı'na umut olun, nefer olun! Sizlere güveniyoruz! Önce memleketimize, bu topraklara değer katma amacından ayrılmayacağınıza inanıyor, başarılarınızın daim olmasını diliyorum. Ailelerinize selamlarımı iletiyorum. Milli Eğitim Bakanlığımıza emekleri için teşekkür ediyor sizleri bir kez daha sevgiyle ve muhabbetle selamlıyorum."