Menemenin birçok versiyonu vardır, bu nedenle sarımsak, peynir, ıspanak, sucuk parçaları veya soğan da içerebilir.
Türkiye'de genellikle kahvaltı veya brunch mekanlarında sunulan bu yemek, çoğu restoranda bakır tavalarda, yanında ekmekle dolu büyük bir sepetle servis ediliyor.
Menemenin en dikkat çekici taraflarından biri, çatal kullanılmadan, yalnızca ekmek batırılarak yenmesi. Fakat menemen, aynı zamanda büyük bir tartışma konusu: "Soğanlı mı yoksa soğansız mı?" sorusu, aynı zamanda vazgeçilmez bir lezzet olduğunu tekrar gösteriyor.
Menemen ilk olarak; İzmir'in Menemen ilçesine gelen Girit Türkleri tarafından yapılmıştır. Bu nedenle de bu yemek ismini bu bölgeden alır.
Hatta "Menemen Menemeni" Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 26.02.2024 tarihinde tescillenmiş ve İzmir için coğrafi işaret almıştır.
EN İYİ MENEMEN NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Taste Atlas'ın oluşturduğu "en iyi yumurta yemekleri" listesinin altıncı sırasında ise; bir Türk lezzeti daha bulunuyor. "Yumurtalı Ispanak! Osmanlı mutfağından gelen bu lezzet, hala günümüzde en sevilen yumurta yemeklerinden biri olarak öne çıkıyor.
İstanbul Ansiklopedisi'nde, İstanbul'daki aşçılarda 1908'e kadar ıspanaklı yumurtanın bulunduğunu yazar. Ispanak ve yumurtanın bir araya getirilmesi fikrinin ise Osmanlı mutfağına 15. yüzyılda girdiği tahmin edilmektedir.
Taste Atlas, listenin geri kalanında ise; dünyanın farklı bölgelerinden farklı yumurta lezzetlerini bir araya getiriyor. İşte yüzlerce yemek arasından en iyi seçilen ilk 10 "yumurta yemeği"
1. MENEMEN / TÜRKİYE
2. TORTANG TALONG / PATLICANLI OMLET / FİLİPİNLER
3. STAKA ME AYGA / YUNANİSTAN
4. STRAPATSADA / YUNANİSTAN
5. HUEVOS DİVORCİADOS / MEKSİKA
6. ISPANAKLI YUMURTA / TÜRKİYE
7. EGGS BENEDİCT / İNGİLTERE
8. ŞAKŞUKA / TUNUS
9. ONSEN TAMAGO / JAPONYA
10 . HUEVOS ROTOS / İSPANYA