Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

‘Benden daha çok vergi alın’!

ABD Başkanı Donald Trump'ın Aralık ayı sonunda imzaladığı 1.5 trilyon dolarlık vergi indirimleriyle ilgili yasa, zenginlere ve şirketlere yarar sağlayacağı gerekçesiyle tepki çekmişti. Bir itiraz da Microsoft'un kurucusu Bill Gates'den geldi.
Gates, "Herkesten daha fazla vergi ödedim, 10 milyar dolardan fazla vergi verdim ama hükümet, benim pozisyonumdaki kişilerden çok daha fazla vergi ödemesini talep etmeli" dedi.
Gates, insanların sosyal güvenlik ağının güçlenmesini ve en yüksek vergiyi gelir diliminin en tepesindekilerin ödemesini isterken; tam tersine, orta sınıf ve yoksulların alması gereken sosyal yardımların kesilmesiyle sistemin zenginlerin menfaatlerine göre şekillendiğini dile getirdi. Gates, ABD'de eşitsizlik uçurumunun büyümesiyle ilgili soruya da "Tüm gelişmiş demokrasiler bu konu üzerinde düşünmeli" yanıtını verdi.
Gates'in sözlerine mantıklı bir gerekçeyle itiraz eden çıkar mı? Sanmıyorum...
Gates aslında dünyanın ve kapitalist sistemin temel sorununu dile getirdi. Credit Suisse tarafından açıklanan rapora göre; dünya nüfusunun en zengin yüzde 1'lik kesiminin varlığı, dünyanın toplam varlığının yarısından fazla. Şu anda en zengin yüzde 1'lik kesim, toplam gelirin yüzde 50.12'sine sahip. Durum daha da kötüye gidiyor, bu oran 2001 yılında yüzde 45.5 seviyesindeydi.
Gates, kişisel servetinin 40 milyar dolarını hayır işleri için bağışlamıştı. Keşke her zengin, Gates gibi yardımsever olsa. Tabii bu beyhude bir bekleyiş olur. Orta sınıf ve yoksullardan alınan vergi azaltılıp zenginlerden daha çok alınmadığı sürece bu uçurum artacak ama nereye kadar...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA