Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Dünya özel araçları yasaklıyor

Dunyahalleri.com'dan Semih Sönmez'in Business Insider'ı kaynak gösterdiği habere göre; 13 farklı dünya şehrinde, hava ve gürültü kirliliğini önlemek amacıyla, otomobil kullanımına bazı sınırlandırmalar getirilmesi gündemde. Norveç'te 2025'ten itibaren şehir merkezinde otomobil kullanmak yasaklanacak. Bu yasak Oslo'da, ülkenin genelinden altı yıl önce, 2019'da yürürlüğe girecek.
Madrid'de 2020'den itibaren şehir merkezindeki 500 hektarlık alana otomobil giremeyecek. Şehir planlamacıları, önemli caddeleri, yayaları göz önünde bulundurarak yeniden düzenliyor.
Çin'in Chengdu şehrinde yolların yarısı araç trafiğine kapatılacak. Hamburg'ta 20 yıl içinde şehrin bazı bölgelerinin sadece yayalara ve bisikletlilere ayrılması planlanıyor. 2014'te, plakasının sonu çift rakamla biten araçların şehir merkezine girişini bir günlüğüne yasaklayan Paris, şimdi araçları şehir merkezinden tamamen çıkarmak istiyor.
Paris'te 2020'den itibaren dizel araç kullanımı da yasaklanacak. Londra da 2020'de dizel araçları yasaklamayı planlıyor.
Yoğun saatlerde şehir merkezine giren dizel araçlardan günlük yaklaşık 60 lira trafik vergisi alınıyor. Mexico City'de 2016'dan beri plaka numaralarına göre bazı araçların haftada iki gün şehir merkezine girmesi yasak.
Haberde; Bogota, San Francisco, New York City, Berlin, Brüksel, Kopenhag'taki merkezi bölgelerde özel araç kullanımını yasaklayan ve bisikleti özendiren benzer uygulamalardan bahsediliyor.
Ne kadar tünel, köprü vs. yapılsa da, İstanbul'da merkezi ilçelerde araç trafiği her gün artıyor. Trafiğin yol açtığı hava kirliliğini de unutmamak lazım! Bu köşede İstanbul trafiğinin çözümü için 'tek-çift' plaka uygulaması, şehir merkezlerine özel araçlara giriş yasağı gibi uygulamalara ihtiyaç olduğundan sık sık bahsediyorum. İstanbul'da da haberdeki şehirler gibi aynı yol izlen meli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA