Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Onsuz olmaz!

Günün anlamına binaen mutfak âleminin ebedi âşıklarını analım: Simitle peynir. Kuru fasulyeyle pilav. Yekvücut olmuş bal-kaymak... Klişelerden de kaçamayız: Çilek, çikolataya düştü mü tamam, onu ısıran da aşka düştü düşecek!

Ruh eşi, ruh ikizi, ikinci yarısı, olmazsa olmazı, aşkitosu, bitanesi... Bu kelimelerle konuşanlara istediğimiz kadar laf edelim, inkâr da edemeyiz: O 'Sen yoksan her şey eksik, sen varsan her şey tamam' duygusu, bin yılların klasiği. Eskimez, vakti geçmez.
Mutfaktaki mevcudiyeti de bitmez. Peynir ekmekle başlar, kuru fasulye pilavsız sonlanmaz. Köftesiz piyaz hiçtir; piyazsız köfte, yarım.
Okul ve işyeri yemekhanelerinde, beraberliklerinden o kadar da kıvılcım çıkmayan, belki zorla baş göz edilmiş, sonra da alışkanlığa haline gelmişlere rastlanır. Dolmayla makarna misal. Etli dolmada zaten pirinç boldur, her yemekhanede her hafta karşılaşıldığı üzere, yanındaki makarna da nedir?
Ama pek çok çiftin neden çift olduğunu biliriz. Damağımız, hafızamızı onaylar; bu ikisi hakikaten de birbirini tamamlar.
Simitle kaşar ayrılamaz. Bal kaymak, iki ayrı kelime gibi gelmez kulağa, yekvücut olmuştur. Domatesle salatalık hep yan yana, omuz omuza, dip dibedir. Zeytin, zeytinyağın 'yatağında' olmalıdır. Kruvasan, kahveyle 'çiftleşmeye' her an hazırdır.
Karnıyarık-pilav-cacık, ruh eşini bulup çekirdek aile kurmuş 'kutsal' üçlüdür. Aile büyümek isterse, karpuzla dörde tamamlanır.
Köfte patates, hem çocuk menüsü hem de tüm gönüllerin efendisidir. 'Tu kaka' diye etiketlendiyse de sosis makarna keza. Tavukla pilav, tavuğa dair derin bir itibarsızlaştırma kampanyası sürüyorsa da, cengâverce meydan okur.
Domates çorbası kaşar rendesini arar hep. Düğün çorbası, kızdırılmış tereyağını. Mantı yoğurtsuz, yoğurt sarımsaksız olmaz. Bahçe domatesli çoban salatadan da soğanı esirgemek, yazık günahtır.
Lahmacunla ayran, suç ortağı değilse nedir? Etli pazı sarma, yoğurtsuz bedbaht olmaz mı? Sucukla yumurtanın arasındaki elektriği kim görmezden gelebilir?
Roka, balıksız çok manasız, balıksa rokasız hep eksiktir. Enginarla bakla kadim dosttan fazlasıdır. Kabak, dereotu yoksa zayıftır.
Tahinpekmez, kusursuz çifttir. Ekmek kadayıfının kaymakla beraberliğini de tartışmaya açmaya lüzum yoktur. Boza leblebisiz, salep tarçınsız düşünülmez. Türk kahvesinin yanında küçük bir lokum, hayata mana katar.
Mutfağın en güzel çiftleri... Ezeli âşık, ebedi sevgilileri... Allah onları birbirinden, bizi de onlardan ayırmasın.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA