Roza
  • YAŞAM
  • SAĞLIK
  • GÜZELLİK
  • YEMEK TARİFLERİ
  • ASTROLOJİ
  • nsosyal logo
Haberler Roza Haberleri Beslenme Haberleri Prof.Dr. Sarı'dan hayati uyarı! "Bu balığı yemek ölüme sürüklüyor: Ayırt etmek için..."

Prof.Dr. Sarı'dan hayati uyarı! "Bu balığı yemek ölüme sürüklüyor: Ayırt etmek için..."

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, çok çeşitliliğe sahip olan balık türlerinden bazılarının bilinçsiz şekilde tüketildiğinde ölüme yol açabileceğini dikkat çekerek, “Aslan balığı, eğer yüzgeçleri kesilmeden yenilecek olursa kesinlikle ölüme yol açar. Balon balığı da kesinlikle tüketilmemelidir. Vatandaşlarımıza tavsiyem, bilmedikleri balığı kesinlikle yememelidirler” dedi.

DHA
Giriş Tarihi: 13.02.2024 10:31
ABONE OL
Prof.Dr. Sarı’dan hayati uyarı! Bu balığı yemek ölüme sürüklüyor: Ayırt etmek için...
Sesli dinlemek için tıklayınız.
Tüm Sesli Haberler

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların, deniz suyunun da ısınmasına neden olmasıyla, Kızıldeniz'den gelerek Akdeniz'e yerleşen istilacı bir tür olan balon balığı, Ege Denizi'nden sonra rotasını Marmara Denizi'ne çevirince uzmanlardan da ardı ardına uyarılar geldi. Son 30 yılda denizlere giren 500'e yakın istilacı türden biri olan balon balığı, biyoçeşitliliği tehdit ediyor, tüketildiğinde ölüme götürebiliyor.


Son dönemde Türkiye'de görülen balık çeşitliliğinin arttığına dikkat çeken Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, bazı türler konusunda uyarılarda bulundu. Rotasını Marmara Denizi'ne çeviren balon balığının kısa süre sonra Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde görüleceğine dikkat çeken Prof. Dr. Sarı, denizlerdeki tek tehlikeli canlının ise balon balığı olmadığına vurgu yaparak şu uyarılarda bulundu:


"Balon balığı, aslan balığı ve uzun dikenli deniz kestanesi, Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen canlılardır. Şu anda İzmir Körfezi'nde, Karaburun Yarımadası'nda görülüyor. Ancak kuzeye doğru geleceklerini, Edremit Körfezi, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde de görüleceklerini tahmin ediyorum. Kızıldeniz'in göçmen canlıları olarak bilinen bu türlerin, genellikle Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu'nda yaşadıklarını biliyoruz. Balon balığı ve aslan balığı ile temastan özenle kaçınmak gerekiyor. Aslan balığı, eğer yüzgeçleri kesilmeden yenilecek olursa kesinlikle ölüme yol açar. Balon balığı da kesinlikle tüketilmemelidir. Vatandaşlarımıza tavsiyem, bilmedikleri balığı kesinlikle yememelidirler."

Sesli dinlemek için tıklayınız.
Tüm Sesli Haberler


'DOĞAL DENİZ CANLI TÜRLERİ ARTIRILMALI'
Denizlerde 75'e yakın yeni ve farklı canlı türü görüldüğüne ve bu istilacı türlerle ekosistemin bozulduğuna dikkat çeken Sarı, "Bu yeni istilacı türler, denizlerimizde doğal canlı türlerinde baskı oluşturuyor. Denizlerimizde ekosistem bozuluyor. Denizlerimiz bir akvaryum, küvet değil ki onu boşaltıp, istediğimiz doğal türlerle dolduralım. Bunun için yapmamız gereken, denizlerimizdeki doğal canlı türlerinin popülasyonunu artırmamız, güçlendirmemizdir. Çünkü bu doğal türler, yeni istilacı türleri yok eder. Örneğin zehirli olan pusula deniz anaları, 2000'li yıllara kadar denizlerimizde görülmüyordu. Gemilerin sintine sularıyla gelen bu deniz anaları, Marmara Denizi'ne de girdi. Marmara Denizi kirli olunca da onlar için ideal bir yaşam ortamı oluşturdu. Geçtiğimiz günlerde daldığım Erdek Körfezi'nde, fazla derin olmayan bir ortamda 50'nin üzerinde pusula deniz anası saydım" diye konuştu.


'ALGARNA AVCILIĞI MARMARA DENİZİ'NDE YASAKLANMALI'
Sadece istilacı türlerin değil, avcılık yöntemlerinin de deniz canlılarını tehdit ettiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ile iç sular, Marmara Denizi ve boğazlarda trolün yasaklanmasına karşın, algarna avcılığının kanuna aykırı bir tebliğle serbest bırakıldığını belirtti. Genellikle Karadeniz'de deniz salyangozu avcılığı için kullanılan algarna yönteminin Marmara Denizi'nde de uygulanmaya devam ettiğine dikkat çeken Sarı, "Tebliğler, kanuna aykırı olamaz, olmamalıdır. Halen Marmara Denizi'nde 180 gemi, algarna çekiyor. Balıkların üreme alanları yok oluyor. Sürdürülebilir balıkçılık için algarna, kesinlikle Marmara Denizi'nde yasaklanmalıdır" dedi.


'MİDYE ÇİFTLİKLERİNİN YERLERİ İYİ BELİRLENMELİ'
Marmara Denizi'ndeki midye çiftliklerini ise destekleyen Sarı, bu çiftliklerin yerlerinin ise iyi belirlenmesi gerektiğini belirterek, "Midye çiftliklerine dışarıdan bir yemlenme yapılmıyor. Midyeler, denizdeki planktonları süzerek besleniyorlar. Bundan dolayı da denize hiçbir zararları yok. Ancak midye çiftliği kurulurken dikkat edilmesi gereken 3 önemli nokta var. Midye çiftlikleri her yere değil, belli bölgelere kurulmalı. Balıkçıların avlandığı mera bölgelerine midye çiftliği yapılmamalı. Erdek gibi iç turizm merkezi olan yerlerde, turizm tesislerinin önüne midye çiftliği kurulmamalı" ifadelerini kullandı.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
Tüm Sesli Haberler


'PİNALAR AKDENİZ'E DE UMUT OLACAK'
Akdeniz'in en büyük çift kabuklusu olup, 1 saatte 6 litre deniz suyunu süzdüğü için müsilajla mücadelede etkin rol oynayan pinaların sayılarının Erdek Körfezi'nde son dönemlerde artmasının ise memnuniyet verici olduğuna dikkat çeken Sarı, "Erdek Körfezi'nde yola 'Marmara'nın umudu pina' diye çıkmıştık. Şimdi bu pina yavruları, akıntılarla Akdeniz'e de gitmeye başladı. Yani pinalar artık Akdeniz'in de umudu oluyor. Bundan da ayrıca mutluluk duyuyoruz" dedi.

  • Veri Politikası
  • Sağlık Haberleri
  • Yaşam Haberleri
  • Güzellik Haberleri
  • Diyet
  • Rüya Tabirleri
  • Aile Haberleri
  • Kadın Sağlığı
  • Erkek Sağlığı
  • Çocuk Sağlığı
  • Cinsel Sağlık
  • Ruh Sağlığı
  • Dünya Haberleri
  • Moda Haberleri
  • Dekorasyon
  • İlişkiler
  • Makyaj
  • Cilt Bakımı
  • Saç Bakımı
  • El Ve Ayak Bakımı
  • Estetik
  • Hafta Hafta Gebelik
  • Hamilelik
  • Bebek Haberleri
  • Çocuk Haberleri
  • Egzersizler
  • Beslenme Haberleri
  • Erkek İsimleri
  • Kız İsimleri
  • Adet Hesaplama
  • Gebelik Hesaplama
  • Yükselen Burç Hesaplama
  • İnternet Reklam
  • Gizlilik Bildirimi
  • Künye/İletişim
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Haber
    1. Gündem
    2. Dünya
    3. Son Dakika
    4. Yerel Haberler
    5. Tüm Manşetler
    6. Zaman Tüneli
    7. Ansiklopedi
  • Spor
    1. Ziraat Türkiye Kupası
    2. Futbol
    3. Spor Toto Süper Lig
    4. Şampiyonlar Ligi
    5. UEFA Avrupa Ligi
    6. Milli Takım
    7. Canlı Skor
    8. Basketbol
    9. Voleybol
    10. Tüm Sporlar
    11. Transfer
    12. Spor Magazin
  • Ekonomi
    1. Güncel Piyasalar
    2. Canlı Borsa
    3. Altın Fiyatları
    4. Dolar Kuru
    5. Euro Kuru
    6. Emlak
    7. Sarı Sayfalar
    8. Gazete İlanlar
  • Resmi İlanlar
  • Sigorta
  • Finans
    1. Borsa
    2. Döviz
    3. Altın
    4. Kripto Para
    5. Tahvil-Bono
  • Apara
  • Tarım
  • Hayatın İçinden
    1. Yaşam
    2. Teknoloji
    3. Turizm
    4. Memur
    5. Kadın
    6. Güzellik
    7. Moda
    8. Otomobil
    9. Eğitim
    10. Namaz Vakitleri
    11. Hava Durumu
    12. Yemek Tarifleri
    13. Rüya Tabirleri
    14. Erkek & Kız İsimleri
    15. Ramazan
    16. Yol Durumu
  • Eğlence
    1. Günaydın Magazin
    2. Kültür Sanat
    3. Medya
    4. Astroloji
    5. Oyun
    6. Televizyon
    7. Güzel Sözler
    8. Şans Oyunları
    9. Bulmaca
  • Multimedya
    1. Galeri
    2. Sabah TV
    3. Diziler
    4. ABİ
    5. Kuruluş Orhan
    6. Aynı Yağmur Altında
  • Ekler Bölgeler
    1. Ekler
    2. Cumartesi
    3. Pazar
    4. Günaydın
    5. Kitap
    6. Ankara Başkent
    7. Yerel Haberler
  • Yazarlar
    1. Sabah
    2. Spor
    3. Günaydın
    4. Perspektif
    5. Cumartesi
    6. Pazar
    7. Bölgeler
    8. Tüm Yazarlar
    9. Çizerler
    10. SİZİNKİLER
    11. PİJAMA AİLESİ
    12. HAYATA DAİR
  • Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası
  • A Haber Canlı Yayın AHaber Canlı İzle
  • APara Canlı Yayın APara Canlı İzle
  • Aspor Canlı Yayın Aspor Canlı İzle
  • Atv Canlı Yayın Atv Canlı İzle
  • A2 Canlı Yayın A2 Canlı İzle
  • Vavtv Canlı Yayın Vav TV Canlı İzle
  • Üyelik İşlemleri Üyelik İşlemleri
    1. Üye Girişi
    2. Üye Ol
    3. Çıkış
    4. Bildirimleri Aç / Kapat
  • Künye / İletişim
  • Bize Ulaşın