Sağlık dendiğinde, C vitamini genellikle akla gelen ilk vitaminlerden biridir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra, pek çok farklı faydası da bulunur. Ancak, yaygın kanaatin aksine, C vitamini yalnızca portakalda değil, çok daha yüksek miktarda bulunan başka gıdalarda da yer alır. İşte C vitamini yönünden en zengin besinler...
Günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamakla kalmayıp genel sağlığınızı desteklemek için harika seçenekler olan bu besinler, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur. İşte C vitamini denildiğinde öne çıkan yiyecekler...
ANANAS
Ananas, hem besleyici hem de keyifle tüketilen bir meyvedir. Bir fincan ananas, yaklaşık 80 mg C vitamini içerir.
Bromelain enzimi içerir ve bu enzim, proteinlerin sindirilmesine yardımcı olarak sindirim sistemini destekler.
Yüksek C vitamini içeriği, bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
Manganez gibi güçlü antioksidanlar bakımından zengin olan ananas, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olur.
GREYFURT
Greyfurt, C vitamini yönünden zengin bir turunçgildir. Yarım greyfurt, yaklaşık 40 mg C vitamini sağlar.
Yüksek C vitamini içeriğiyle soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
Flavonoidler ve likopen gibi maddeler içerir; bu antioksidanlar serbest radikallerle savaşarak hücreleri korur.
Düşük kalorili yapısı ve yüksek su içeriğiyle hem sindirimi destekler hem de kilo kontrolüne yardımcı olur.
DOLMALIK BİBER
Dolmalık biberler, hem lezzetli hem de besleyici bir C vitamini kaynağıdır. Besin değerleri renklerine göre farklılık gösterse de hepsi oldukça yüksek miktarda C vitamini içerir.
Yeşil dolmalık biber: Bir adet yeşil dolmalık biberde yaklaşık 95 mg C vitamini bulunur.
Kırmızı dolmalık biber: Kırmızı dolmalık biberler, bir adetinde 152 mg C vitamini içererek daha yüksek bir değer sunar.
Sarı dolmalık biber: Sarı dolmalık biberler, bir adetinde tam 341 mg C vitamini barındırarak adeta bir C vitamini deposudur.
Bu renkli biberler, bağışıklık sistemini güçlendirmek, hücre hasarını önlemek ve genel sağlığı desteklemek için mükemmel bir tercihtir. Ayrıca çiğ, pişmiş ya da doldurulmuş şekilde tüketilerek pek çok farklı tarifte kullanılabilir.
MAYDANOZ
Maydanoz, C vitamini bakımından oldukça zengin bir yeşilliktir.
100 gram maydanoz, yaklaşık 133 mg C vitamini içerir. Maydanoz ayrıca, K vitamini, A vitamini ve demir açısından da zengindir.
BROKOLİ
Bir kase pişmiş brokoli, hem erkek hem de kadın bireyler için günlük tavsiye edilen tüketilmesi gereken C vitamini miktarını karşılayan hatta aşan bir orana sahip.
100 mg'dan fazla C vitamini içeren brokoli, hastalıkta tavuk çorbasının içerisinde tüketilerek de iyileşmeye yardımcı olarak kullanılabilir.
Bir kase brüksel lahanası, yarım kase brokoliye eşdeğer olarak ortalama 50 mg C vitamini içerir.
KAVUN
Yaz aylarında karpuzun yanında vazgeçilmez olarak tüketilen kavun sağlığınızı korumak için de etkili bir meyvedir.
Bir kase dilimlenmiş kavun yaklaşık olarak 65 mg C vitamini içerir ve günlük ihtiyaç duyduğunuz oranı karşılar.
KARNABAHAR
Brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar aynı bitkinin farklı türleridir. Bu nedenle üçü de zengin C vitamini değerlerine sahiptir.
Bir kase karnabahar tüketerek 50 mg'dan fazla C vitamini alabilirsiniz.