En çok tercih edilen meyveler arasında yer alan muzlar, hem tek başlarına hem de smoothie veya muzlu ekmek gibi tariflerde yaygın şekilde tüketiliyor. Ancak hızlı şekilde olgunlaşan bu meyveler, zamanla kahverengiye dönebiliyor. Peki, bu durumda muzlar hala yenebilir mi?
Uzmanlar, kahverengiye dönen muzların her zaman tehlikeli olmadığını ancak bazı belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Uzmanlar, kahverengi muzların genellikle tüketilmesinde bir sakınca olmadığını belirtiyor. Hatta bazı kişiler, bu aşamadaki muzların daha kolay sindirildiğini ifade ediyor. Bunun nedeni ise meyvedeki liflerin parçalanması ve nişastanın basit şekere dönüşmesi.
Ancak uzmanlar, bazı durumlarda bu meyvelerden kesinlikle uzak durulması gerektiği konusunda uyarıyor. Eğer muzda küf oluşumu, sıvı sızması ya da kötü koku gibi çürüme belirtileri varsa, bu durumda tüketilmesi önerilmiyor.
"Çok olgunlaştığı için kahverengiye dönen bir muz muhtemelen sizi hasta etmez. Ancak küflenmiş, sıvı salan veya kötü kokan muzlar tüketilmemelidir" uyarısında bulunan uzmanlar, görsel ve kokusal kontrolün önemine dikkat çekiyor.
RENGİ DEĞİŞTİKÇE BESİN DEĞERİ DEĞİŞİYOR
Besin değeri açısından ise sarı ve kahverengi muzlar arasında küçük farklar bulunuyor. Olgunlaştıkça muzlardaki lif oranı azalırken, şeker oranı artıyor. Bu nedenle şeker tüketimine dikkat eden kişilerin biraz daha yeşil muzları tercih etmesi öneriliyor.
MUZLAR NASIL SAKLANMALI?
Healthline, muzların kapalı kap ya da poşetlerde değil, açıkta saklanmasını öneriyor. Çünkü muzların saldığı doğal gazlar, kapalı alanda birikerek daha hızlı olgunlaşmalarına neden olabiliyor. Bu da muzların kısa sürede kahverengiye dönmesine yol açıyor.