Bununla ilgili hala açıklanamamış soru işaretleri olsa da ardında birkaç ilginç teori mevcut. İlk olarak yoğurt, 6000 yıl kadar önce Türk dünyasında göçebe Orta Asya kültürünün bir parçası olarak ortaya çıktığı düşünülüyor.
https://www.instagram.com/p/CyVHFhFsxhs/
Bir teoriye göre göçebe Türk kavimleri, sağdıkları sütün fazlasını hayvanların iç organlarından yapılmış tulumlar içerisinde sakladıkları için, tulumun yapıldığı bu hayvanlarda bulunan bu bakteriler sütü yoğurda ve peynire dönüştürdü.
Bir diğer teori ise yoğurdun, havada serbest halde bulunan laktik asit bakterilerinin yoğurdu mayaladığı yönünde. Bu nedenle üzeri açık olarak bırakılan sütün bir gece dışarıda bekletildiğinde "çiğ taneleri" ile temas etmesi sonucunda yoğurt mayalanmış olabileceği de düşünülüyor.
YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR?
Yoğurdun üretimin oluşan bakterileri, bağırsaktaki bakteri florasını da destekleyeren sindirim sistemini düzenleyebilir ve sağlıklı bir bedeni destekleyebilir.
Bağırsak hareketliliğini artıran yoğurt, vücuttaki toksik maddeleri daha kısa sürede atılmasını sağlayarak adeta vücudu temizler ve kolaylıkla kurtulmayı mümkün kılar.
Yoğurtta bulunan protein ve laktik asit, cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Üstelik laktik asit, cilt görünümünü canlandırarak, pürüzsüz bir cilde sahip olmayı kolaylaştırır.
Yoğurtta bulunan B5 vitamini, cilde olduğu gibi saçlara da oldukça fayda sağlar. Böylece gür ve yıpranmışlıktan uzak saçlar için düzenli yoğurt tüketimi önem taşır.
Bir süt ürünü olan yoğurt, içeriğindeki yoğun kalsiyum sayesinde eşsiz faydalar sağlar. Çocukluk boyunca ihtiyaç duyulan kemik gelişimini desteklerken, aynı zamanda ilerleyen yaşlarda ortaya çıkması muhtemel olan kemik erimesi riskini büyük oranda azaltabilir.
Yoğurt, içerdiği potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri sayesinde oldukça faydalı bir kaynaktır. Potasyum sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyarak hipertansiyon gibi kronik rahatsızlıklara karşı da koruyucudur.