Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Bir katta üç sergi

Mısır apartmanında bir katta üç sergiyi görmek mümkün. Hele de sergilerin hepsi iyiyse sergi turunuzu bu katla sınırlandırmanız mantıklı olacaktır. Galeri Nev, Galeri Pi Artworks ve Non yan yana... Üçünü de şu sıralarda ziyaret etmekte fayda var. Çünkü üç sergi de aynı anda iyi ve güçlü. Bunun hep böyle olacağı ihtimali azımsanmayacak kadar fazla! Mesela Non'un gelecek sergisinde Gökçen Cabadan'ın olduğunun müjdesini verirsek... Gelelim şu andaki sergilerde dikkatimi çekenlere... Piartworks'de Turan Aksoy'un Toz ve Telaşı'na dikkat!
Özellikle sergideki üç baskı fotoğraf. Son dönem gördüğüm en iyi işlerden. Önündeki globe yazılı enstalasyondan emin değilim. İşlevinden arındırılmış mikrofon fikri tamam ama harflere gerek var mıydı? Bu yerleştirmenin önündeki fotoğraf baskı o şiirsel benzin istasyonu imgeleri kelimenin tam anlamıyla birer şaheser. Önünde bol bol vakit geçirmeli!
Aksoy, her sergisinde cilveli bulduğum iç dünyasını farklı malzemeler kullanarak ifşa etmekten imtina etmiyor. Ve bu da iyi bir şey. Onun kuşağının öznelliklerden çok tümelliklere ilişkin imge toplayıcılığı yaptığını düşünürsek hele, çok iyi bir şey. Non'daki sergi de ilginç. İsveçli sanatçı Annika Eriksson, Türkiye'deki sanat ortamına tanıdık bir isim. Bu kez nezihleştirmenin Berlin'deki ve İngiltere'deki haline, evsiz kalan Nişantaşı kedilerinin dışarıdaki evcil hayatlarına ve punkların dışlandığı dünyaya bakmış. İngiltere'de projeksiyonlarla aydınlattığı konut imgesini ve yerleştirme biçimini dahiyane buldum. Onun Piartworks'deki benzin istasyonu imgesiyle günün moda deyişiyle konuştuğunu da düşünüyorum. Oyuncu punkları gerçek punklardan ayıran film seti ışığına da dikkat! Bu sergi dünyanın artık bazıları için iyi bir yer olmadığını, bazılarına yeni bir dünya gerektiğini sade ama güçlü bir sesle anlatıyor. Kediler, bazı apartman sakinleri ve dik saçlılar... Neoliberalizmin kıydığı, kaydırdığı... Nev'de Seyhun Topuz düğümleri atılmayı belki de çözülmeyi bekliyor. Seyhun Topuz'un son dönem işleri renk renk heykellerden oluşuyor. Her zamankinden daha doğulu, daha esnek bu işleri izlerken onlara dolanmak ve düğüm olmak mümkün. Ya da tam tersi düğümlerinizi teker teker çözmek. Biraz olsun tedavi olmak hayatın dayattıklarına karşı güçlenmek...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA