Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

'Pax Ottomana' var mıydı?

Olay ilginç... Yer: Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın düzenlediği 11'inci Abant Platformu . Eşbaşkan Mete Tunçay dokuz paragraftan oluşan bir değerlendirmesonuç metnini okumaya başlıyor.
Bu dokuz paragraftan biri de şöyle: "Ortadoğu halkları 16'ncı asırdan 20'nci asrın başlarına kadar, asırlarca huzur içinde yaşamışken, bölgenin geçtiğimiz yüzyıl içinde dünya gündemini en uzun süreli meşgul eden sorunlar yumağı haline gelmesinin nedenleri sorgulanmalıdır. Bu konuda doğru bir teşhiste bulunmadan çözüme ulaşmak güçtür..."
Bunun üzerine Mısır'ın eski Dışişleri Bakanı Ahmet Maher söz alıyor ve uzun uzun bu paragrafı eleştiriyor. Özetle Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğinde geçen bu yüzyılların hiç de 'huzurlu' bir dönem olmadığını vurguluyor.
Toplantıya katılanlar tam bu noktada garip bir olaya şahit oluyor: İsrailli tarihçi Benny Moris, yanındaki arkadaşıyla birlikte Mısırlı eski bakanı alkışlıyor. Onlara Arap katılımcılar da dahil oluyor.
Tuhaflık şurada: Bu iki grup, yani İsrailliler ve Araplar, aynı Abant Platformu'nda birbirlerini protesto eden, toplantıyı terk etmeye kalkışan ve kalmaları için son anda ikna edilen insanlar.
Tercüman gazetesinin yazarı Osman Özsoy, olayı "Osmanlı düşmanlığında buluştular" diye yorumlamış.
Bence tartışılması gereken bir nokta bu: 16 ile 20'nci yüzyıllar arası Ortadoğu ve Kuzey Afrika için bir huzur dönemi miydi? 'Pax Ottomana' yani 'Osmanlı Barışı' diye bir durum gerçekten var mıydı?
Hemen aklıma Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa geliyor. Osmanlı ordusunu yene yene Kütahya'ya kadar ilerlemiş, 1833'teki antlaşmayla durmuştu. Tarihe dikkat edin: 19'uncu yüzyıl.
Ben Osmanlı'ya sempati beslerim ama yine de sormadan duramıyorum: Osmanlı'ya gıcık olanların, tarihsel dayanakları hiç mi yok?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA