Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

O ödülü kazanmak kime gurur verir?

İstanbul Barosu bu yılki Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü'nü, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'e verdi.
Hafta içinde medyada "Kadir Özbek bu ödülü hak edecek ne yaptı" diye soran yazılar çıktı.
Çünkü kimse Kadir Bey'in hukuka nasıl bir katkıda bulunduğuna dair makul bir örnek veremiyor.
Acaba bu konuda istatistikler bize yol gösterebilir mi? Bakalım son yıllarda ödülü kimler almış:
* Anayasa hukuku uzmanlarının, bırakın ciddiye alarak tartışmayı, maytap geçtikleri '367'nin mucidi Sabih Kanadoğlu...
* Basın toplantılarındaki bağırıp çağırmalarıyla ünlü, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu...
* Çankaya Köşkü'nü yasak bölge ilan ederek milletvekili eşlerine kabalık yapan, Anayasa Mahkemesi'ne hükümet karşısında "denge oluşturmak" gibi siyasi bir görev yükleyen eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer...
Bu kişilerin, "Türkiye'nin demokratikleşmesine hukuk yoluyla katkıda bulunmak" gibi bir çabaları olduğunu söyleyen yok.

***
Ancak... Galiba olaya yanlış açıdan bakıyoruz: "Kadir Özbek bu ödülü hak edecek ne yaptı" sorusu, ödülün "değerli", "önemli", "gurur verici" olduğunu varsayıyor.
Ama örneğin ben hukukçu olsaydım, ME Bozkurt adına verilen bir ödülü almak ne kelime, aday dahi gösterilmeyi zül addederdim.
Çünkü ME Bozkurt (1892-1943), "Saf Türk soyundan olmayanların bu memlekette tek hakları vardır, hizmetçi olma hakkı, köle olma hakkı..." diyen ırkçı bir Adalet Bakanı idi. (Ayrıntılar, Engin Ardıç'ın 20 Şubat tarihli yazısında.)
Hukuk öğrencilerine karşı demokrasiyi değil faşist şeflik sistemini savunur, geleceğin yargıçlarından "taraflı" kararlar almalarını isterdi. (Yargıç taraflı olacaksa, savcıya ne gerek var?)
MEB Ödülü cuma günü Kadir Özbek'e verilirken, demokrat avukatlar, "İstanbul Barosu'nun, ırkçı ve ayrımcı söylemleriyle maruf ME Bozkurt adına hukuk ödülleri dağıtması, kesinlikle kabul edilemez" diyerek tepki gösterdi.
Demokrat avukatlar haklı: Tepkiyi Özbek'e değil Baro'ya göstermek gerek.
Mademki böyle bir ödülü almayı içine sindiriyor... Kızmak yerine, "samimiyeti ve tutarlılığı" dolayısıyla Kadir Özbek'i alkışlamak gerek. Yakıştı, değil mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA