Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Önce tarafsızlık!

Katkılarından dolayı okurlarımıza teşekkür ederim:
Nimet Demir: 'Hâkimin tarafsızlığı' ilkesiyle ilgili düşüncenizi teyit bakımından, usul kanunlarımızdaki 'reddi hâkim' ve 'hâkimin çekinmesi' müesseselerini hatırlatmak isterim.
Bilindiği gibi (bazı hallerde) hâkimin tarafsız olamayacağı var sayılarak, hakimin yakınlarının taraf olduğu davaya bakamayacağı, yine hâkimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek diğer sebeplerden dolayı reddinin istenebileceği usul kanunlarımızda düzenlenmiş bulunmaktadır.
Bu düzenlemeler, tarafsızlık ilkesinin evrensel bir ilke olduğunu ve kanunlarımıza dahi girdiğini göstermektedir."
Bedii Berat Apaydın: "Galatasaray Lisesi'ndeyken Fransız hocalarımız bize şunu öğretti: Aynı anda hem hâkim, hem de taraf olamazsınız."
Musa Çoban: "Adaletin ruhu ve özü tarafsızlıktır. Geri kalan bütün ilke ve kurallar, tarafsızlığa hizmet eden yardımcı unsurlardır. Bağımsızlık tarafsızlığın bir mukaddimesi ve ona yardımcı olan bir alt ilkedir. Adaletin en üst ve değişmez ilkesi tarafsızlıktır."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA