Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

AKP'de 7, CHP'de ise 37 aday 'emekli'... Bunun anlamı nedir?

Acaba parti listelerine "adayların beyan ettikleri meslekler" açısından bakarsak ne görürüz? Dün oturup bilgisayar yardımıyla, kabaca saydım:
AKP'nin Yüksek Seçim Kurulu'na sunduğu aday listesinde avukatların ezici bir üstünlüğe sahip olduğunu görüyoruz.
Aday gösterilen 550 kişiden 100'ü avukat.
CHP'de ise bu sayı nispeten düşük: 70 avukat... Yine de avukatlar, AKP'de olduğu gibi, CHP'de de en çok temsil edilen grup.
AKP'de avukatları, mühendisler takip ediyor: 65 kişi... CHP'de de ikinci sıra mühendislerin: 61 kişi...
Doktorlar siyasetin önemli simalarıdır. AKP'de meslek hanesine "doktor" veya "hekim" yazmış 40 kişi saydım.
CHP'de ise bu sayı 57 kişiye çıkıyor. (Bu sayılara dişçiler ve veterinerler de dahil.)

***

Gelelim akademisyenlere... "Öğretim üyesi" olduğunu belirtenler, AKP'de 28 kişiyken, aynı kategori CHP'de 13 kişi olarak gözüküyor.
Not: Halbuki insan tam tersini bekliyor değil mi? Bana sorsanız, "Üniversite hocası sayısı CHP'de daha fazladır" derdim.
Bence en önemli mesleklerden biri girişimciler. Meslek satırına "İş adamı/kadını, sanayici veya tüccar" yazmış olanların toplamı AKP'de 45 kişi gözüküyor.
Aynı sayı CHP'de 26...
İki parti arasında böyle bir fark olmasını ben normal buluyorum. Çünkü AKP'yi yükselen yeni orta sınıfın partisi olarak görüyorum. CHP ise hep bürokrasiye yakın bir parti oldu.
Olana değil, "olmayana" da bakmak gerek: AKP'de sadece 3 kişi "çiftçi" olduğunu belirtmiş. Köylü ise hiç yok!
CHP'ye bakalım: Aynı! 3 çiftçi ve sıfır köylü.
Bir başka çarpıcı veri de işçilerle ilgili CHP'nin 2 (iki) adayı "işçi" olduğunu belirtmiş. Ya AKP'de? Sıfır!
***

Bir noktaya dikkatinizi çekerim: Bu veriler gerçeği tam yansıtmıyor.
Çünkü eminim ki meslek hanesine "mühendis" yazıp da, aslında "sanayici" veya "tüccar" olan... Yani hayatını mühendislik bilgisiyle değil, girişimcilik becerisiyle kazanan nice aday vardır.
Örneğin Başbakan Tayyip Erdoğan'ın mesleği "iktisatçı" olarak gözüküyor. Bana kalsa meslek hanesine "siyasetçi" yazarım. Evet, ticaretle filan da uğraştı ama onun hayatı siyaset!
***

Mesleklere göz atmak nereden aklıma geldi biliyor musunuz? Geçen gün Ayşen Uysal ve Oğuz Toprak'ın önemli araştırması "Particiler"i okuyordum. (İletişim Yayınları)
Uysal ve Toprak, TÜBİTAK'ın finansa ettiği araştırmada hem insanlarla konuşarak, hem de istatistikler oluşturarak particilerin "kimler" olduğunu ortaya çıkarmış. Bu arada elbette particilerin meslek dökümlerini yapmışlar.
Listelere göre AKP'de ve CHP'de en çok avukat aday var. Ama bakın araştırmacılar ne diyor:
"AKP, küçük esnaf ve müteahhitler partisi olarak karşımıza çıkar. Bu grubu avukatlar, muhasebeci ve mali müşavirlerin yer aldığı profesyonel meslek sahipleri izler.
"Buna karşılık CHP yönetim kuralları içinde öncelikli yer bulanlar profesyonel meslek sahipleri. Bu kategoride mühendislerin önemli bir yeri var." (s.205)
Buradan hareketle parti örgütünde çalışan ve yerel düzeyde siyaset (belediye, vs.) yapanlarla...
Meclis'e seçilip, ulusal düzeyde siyaset yapanlar arasında fark olduğunu görüyoruz.
Bir nokta hariç: Araştırmacılar, yerel düzeyde, CHP'nin aynı zamanda bir "emekliler partisi" olduğunu saptamış. Hemen CHP adaylarına bakıyoruz: 37'si 'emekliyim' demiş.
Bu sayı çok mu, az mı? AKP adaylarıyla kıyaslıyoruz: Sadece 7 (yeni) emekli var.
Soru: Buradan hareketle "geleceği" AKP'nin temsil ettiği söylenebilir mi?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA