Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Sünni Sol'un ayak sesleri

Tarihçi Halil Berktay'ın (özetle), "Sanılanın aksine 1 Mayıs 1977 olayları, bir derin devlet katliamı değildi. 34 kişinin ölümüne, sol fraksiyonların kendi aralarındaki kavga yol açtı" demesi... Eski tüfekler başta olmak üzere, solcuları ve yolu bir zamanlar soldan geçmiş kesimleri karıştırdı.
Tartışma şunu apaçık gösterdi: Bu yeni bir iddia değil. En azından 1986'da Nokta dergisi konuyu enine boyuna işleyen bir dosya hazırlamış. Berktay'ın ve onun fikrinde olanların bugün söylediği her şey, o zaman da söylenmiş.
Ayrıca bu meselenin, tirajları yüksek olmayan bazı sol dergilerde yakın zamanlara kadar tartışıldığını da biliyoruz.
Peki öyleyse bu fırtına neyin nesi? Niye 35 yıl sonra konu böylesine yoğun bir tartışmaya ve mesela iki Taraf yazarının (Ümit Kıvanç ve Nabi Yağcı) gazetelerini protesto ederek ayrılmalarına yol açıyor?
Ben bu noktada siyasi bir çekişmenin ötesinde... Eski, tanıdık, bildik, "konvansiyonel" Sol'un sorgulanmasına yol açan, sosyolojik bir durum olduğunu da düşünüyorum.
Sanırım önümüzdeki dönemde... Kimlik sıralaması yaparken Müslümanlıklarını başa alanların da işin içine girmesiyle... 'Sol'un ne olduğu tartışmaları ve kapitalizm eleştirileri yoğunlaşacak.

Yeni dengeler
Antikapitalist Müslümanların, geçen hafta 1 Mayıs gösterilerine katılması değil bana bu satırları yazdıran. Çok daha önceleri, mesela 7 Eylül 2008 tarihli bir yazım 'Namaz Kılan Sol'dan söz etmiştim.
Çünkü kapitalizm çeşitli eşitsizlikler yaratırken, Müslüman ya da Hıristiyan ayrımı yapmıyor.
Sol'un bugüne kadar kitleler karşısındaki en büyük sorunu "din" oldu. Solcuysanız, illa din düşmanı olmalı, illa tıkız laikliği savunmalıydınız.
Müslümanların, kapitalizm eleştirisine girişmeleri, Sol'un ateist ya da Sünni düşmanı kesimlerin tekelinden "kurtarılma" sürecinin başlangıcı olacaktır.
'Yeni Sol'u oluşturmak için bir araya gelmiş insanlarda, siyasi programdan önce, iki özellik olacak: 1) Hepsi şiddeti reddedecek. 2) Çoğunluğu Sünni Müslüman olacak.
AK Parti Türkiye'nin eski dengelerini değiştirdi. Teorik olarak yeni dengedeki Sol'un da yeni olması gerekiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA