Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Levantenlerin bıraktığı miras

Deniz ticaret şirketi Catoni Grup'un Başkanı Jonathan Beard, 200 yıldır bu topraklarda yaşayan Levanten bir ailenin üyesi...
Grup, 3-5 Kasım'da ilki gerçekleştirilecek olan Uluslararası Levanten Kültür Mirası Sempozyumu'nun sponsorlarından...
Beard, Levantenlerin ekonomideki önemini şöyle anlatıyor: "Birincisi, dil biliyorlardı. Yani hem Avrupa dillerini, hem de Osmanlı'da konuşulan dilleri... İkincisi, iş yapma biçimleri Avrupa'yla uyumluydu..."
Bence dil ilk sırada yer almaz. Nihayetinde okul kurar, yabancı dilleri öğretirsiniz.
Levantenlerin asıl önemi, Avrupa kapitalizmiyle uyumlu bir ticari zihniyete (örneğin akılcı bir muhasebe sistemi) sahip olmalarıydı. Tabii bir de yaşadıkları coğrafyayı iyi tanıyor, kiminle nasıl iş yapacaklarını biliyorlardı.
Medyanın duayen simalarından Nuri Çolakoğlu, ticarete ve diplomasiye odaklanacak sempozyumdan haberdar ettiğinde, "ilgi olur mu" diye düşünmüştüm.
Meğer yerli ve yabancı araştırmacılar sempozyuma öylesine büyük ilgi göstermiş ki düzenleme komitesi birçok kişiyi geri çevirmek zorunda kalmış.
Not 1: Araştırmalara göre Ortadoğu'daki kaos nedeniyle, halkımızın Avrupa Birliği ve NATO'ya teveccühü artmış durumda. (Kızım sana söylüyorum...)
Not 2: Meraklısı, "levantineheritagefoundation. org" sitesine bakmadan sempozyuma gelmesin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA