Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Orta sınıf gerçekten demokrat mı?

Yukarıda orta sınıftan söz edince aklıma geldi: Birikim dergisi ekim sayısında orta sınıfı dosya konusu yapmış.
Biliyorsunuz, bir ara bizde orta sınıf güzellemesi yapanlar vardı. (Bu ara pek gözükmüyorlar.) Orta sınıfın demokrasi taraftarı olduğunu söylüyorlardı.
Buna doğru diyemeyiz. Hiçbir sınıf kendiliğinden "demokrasi yanlısı" değildir. Şartlara göre demokrasiyi veya otoriterliği destekleyebilir. Birikim'in söz konusu sayısında Sırma Altun, Çin'deki "orta sınıf tartışmalarını" özetlemiş. Çıkan sonuçlardan biri de şu: Çin'deki orta sınıf büyüyor ancak bu büyüme onu demokrasi yanlısı yapmıyor.
Devletin ekonomi politikaları sonucunda var olup serpilen Çin orta sınıfı, sisteme ve Komünist Partisi'ne entegre olmuş durumda.
Dolayısıyla ÇKP'ye muhalefet edilmesine, "istikrarı bozar" (ki bu durumda kendi pozisyonu da sarsılacaktır) kaygısıyla karşı çıkıyor. Özetle ülkedeki otoriter rejimi destekliyor.
Peki, tamamı mı böyle? Değil elbette. Orta sınıfa mensup olup da, demokrasiyi savunan kesimler de var Çin'de... Ancak onlar azınlıkta.
Kıssadan hisse: Hiçbir sınıf veya zümre, kendiliğinden demokrat ya da otoriter değildir. Yeşerdiği ülkenin şartlarına göre siyasi tercihleri farklı olabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA