Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Siyaset: En garantili karakter ölçümü

Anlatacağım olayı Bütün Dünya adlı dergide okumuştum. 1948-1984 arasında yayınlanan Bütün Dünya, ABD'nin ünlü Reader's Digest dergisinden ilhamla hazırlanıyordu. (Şimdi dergiyi Başkent Üniversitesi çıkarıyor.)
Benim okuduğum o çeviri yazı, görmenin yeterli olmadığını; yanılabileceğimizi anlatıyordu. İlkokulda olmama rağmen anlamıştım: Bazen görünen köy de kılavuz ister.
Ancak yazının bunu örnekleme şekli çok tuhafıma gitmişti: Otobüs doludur... Poposunda bir acı hisseden kadın çığlığı basar... Bir başka kadın görmüştür: "Şu orta yaşlı adam" kadına iğne batırmıştır.
Otobüs durur. Polis gelir. Adamın üstü aranır ve ceket yakasının arkasında iğneler bulunur... Derken adam kimliğini çıkarır: Üst düzey bir bürokrattır. Polis özür dileyerek adamı bırakır.
Yazarın bu olayı "gözümüzün bizi yanıltabileceğine" örnek olarak vermesini çocuk aklım almamıştı. Adamın büyükbaş olması, kadını taciz etmesini niye imkânsız hale getirsin ki?
Bu soru zihnimi yıllarca kurcaladı. Lisede psikoloji kitapları okumaya başladığımda anladım: Normal-dışı davranışların (taciz, sadizm, cinayet planlama, yalancılık, hırsızlık, yolsuzluk, vs.) meslekle, görevle, eğitimle bir alakası yoktu.
Yıllar sonra rahmetli feminist Duygu Asena, karısını döven profesörlerden filan söz ettiğinde hiç şaşırmamıştım. Yapmışlardır.

Bu da mı oldu?

Gelelim günümüze... 7 Haziran yaklaşırken, bütün siyasetçiler coşmuş durumda. Kendi lehlerine olduğunu düşündükleri sözler, açılmış baraj kapaklarından fışkıran sular gibi dökülüyor ağızlarından...
"Yok artık, bundan ötesi olmaz" diye düşünenler, ertesi gün daha tuhaf, daha alışılmadık, daha cüretkâr bir lakırdıyla karşılaşıveriyor.
Ve tabii yakınıyorlar: "Ben o siyasetçiyi iyi tanırım, çok efendi bir insandır; niye ağzını bozuyor?"... "Yahu bu adam gayet ince ruhludur; şiir yazar, keman çalar, o lafı nasıl edebildi, hiç anlamadım!"... "Entelektüel bir doktor o aşağılık tezgâha nasıl bulaşır?"
Arkadaşlar! Hiç şaşırmayın... Siyaset öyle bir meslek ki bilhassa gerilimli dönemlerde insanın içinde gizli kalmış ne varsa ortaya çıkarıyor: Kıskançlık, ikiyüzlülük, yalancılık, küfürbazlık, aşağılık duygusu, arsızlık, fitnecilik...
Bir insanın hakiki karakterini anlamak mı istiyorsunuz? Siyasete atılana kadar bekleyin.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA