Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Kürt Sorunu: Kritik nokta bağımsızlık

Genel seçimler öncesinde Türkiye'deki kamuoyu dinamiklerini ortaya koyan araştırmadan söz etmiştim. (7 Mayıs) Koç Üniversitesi, Açık Toplum Vakfı ve Ohio Üniversitesi tarafından desteklenen araştırmanın liderliğini, bu alanda Türkiye'nin en saygın isimlerinden biri olan Prof. Ali Çarkoğlu yapmıştı.
Asıl konuya geçmeden önce bir kez daha altını çizeyim: Bu araştırma seçmenin kime oy vereceğiyle ilgilenmiyor. Türkiye'nin önemli meseleleri hakkında vatandaşın tavrını saptamaya çalışıyor.
"HDP yüzde 10 barajını geçecek mi, geçemeyecek mi?" Bu sorunun kesin cevabını öğrenebilmek için ömrünün beş yılını vermeye hazır çok sayıda insanın olduğunu düşünerek... Gelin araştırmanın "Kürt Sorunu ve Çözüm Süreci" bölümüne yoğunlaşalım.

"Türklük elden gitmiyor"
İlginç sorulardan biri Anayasa'daki kimlikle ilgi: "Vatandaşlık tanımı Türklerin yanı sıra Çerkezler, Araplar ve Kürtler gibi farklı etnik unsurları da içerecek şekilde, daha kapsayıcı bir hale getirilmelidir" cümlesi hakkında insanların ne düşündüğü sorulmuş.
Tüm seçmenlerin yüzde 42'si "katılıyorum" demiş. "Katılmıyorum" diyenler ise yüzde 29'da kalmış. (Fikirsiz olanları, 'Ne katılırım, ne katılmam' diyenleri ve cevap vermeyenleri geçiyorum.)
Bu veriler, "Eyvah Türklük elden gidiyor" diye kaygılananların azınlıkta kaldığını gösteriyor. Ancak yüzde 29'un ciddiye alınması gereken bir azınlık olduğunu da biliyoruz.
Bir başka soru şöyle: "Vatandaşlar devlet daireleri ve belediyeler gibi kamu kuruluşlarından, Türkçe dışında kendi anadillerinde de hizmet alabilmelidirler."
Tüm vatandaşların yüzde 40'ı, bu cümleye katılmıyor. Yani "Türkçe yeterli" diyor. Ancak katılanlar da az değil: Yüzde 36... Demek ki bu noktada bir kutuplaşma var.
Hani muhafazakâr Kürt seçmenin AK Parti'yi tercih ettiği söylenir ya... Veriler de bunu destekliyor: Türkiye geneli yüzde 36 ile "Diğer anadiller de resmi işlerde kullanılabilmeli" derken... Bu oran AK Partili seçmende yüzde 39'a çıkıyor.
CHP (yüzde 51) ile MHP (yüzde 55) seçmeni ise böyle bir uygulamaya ciddi biçimde karşı. Yani "Dilekçeni ille de Türkçe yazacaksın" diyorlar.

Bağımsız devlet meselesi

Bu konuda bence en önemli veriler ise "Türkiye'de Kürt siyasal hareketinin nihai hedefi bağımsız bir devlet kurmaktır" cümlesinde çıkıyor.
Bu söze katılanlar: Genel seçmende yüzde 61... AK Parti seçmeninde yüzde 57, CHP'de yüzde 66, MHP'de ise yüzde 76...
HDP seçmeninde ise bir kafa karışıklığı var: Yüzde 33'ü katılıyor, "Evet, amaç bağımsızlık" diyor... Buna karşılık, yüzde 39 "Hayır, böyle bir hedef yok" diyor.
Belli ki Kürt siyasi hareketi bu alandaki mesajını netleştirmemiş. Hareketin söylemi ve eylemi, HDP'ye oy veren kitlenin de kafası karışmış.
Kimi, "Bizimkilerin hedefi bağımsızlık" diye düşünürken, daha büyük bir oran, buna katılmıyor.
Ben bu verilerden iyimser bir sonuç çıkarıyorum: Ulusdevlet anlayışı esnek hale getirilir ve Avrupa Birliği tipi bir demokratik ortam oluşturulursa... Daha fazla kan dökülmeden ve bölünmeden, Kürt Sorununu çözmek mümkün olabilir.
Tabii çözüm gerçekten isteniyorsa!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA