Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Atatürk cahilleri (2)

Dün yedi yıl önce kaleme aldığım, "Atatürk Cahilleri" başlıklı yazının internette dolandığını ("dolandırıldığını") fark edince meraklandım. (Tabii çeşitli hakaretler eşliğinde.)
Her yorumcunun başına gelir: Hayat akar, devir değişir... Bazı eski söz veya yazıları canını sıkar. "Keşke öyle demeseydim, keşke o cümleyi böyle değil de şöyle kursaydım..." diye hayıflanır.
Tedirgin bir şekilde okudum 31 Ekim 2008 tarihli yazımı. Acaba kimin kalbini kırmışım? Yoksa apaçık bir yanlış mı yapmışım?
Yazının sonunda ferahladım! Bazı kelimeler biraz köşeliydi; daha yumuşakları seçilebilirdi ama yanlış yoktu yazıda.
Atatürk
'ün hayatını bilmemekle eleştirdiğim Kemalistler kızabilirdi tabii... Ancak elden ne gelir? "Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp" sözünü çocukken bir Kemalist'ten öğrenmiştim.
Ancak görüyorum ki köprülerin altından ve üstünden akan onca trafikten sonra dahi bir milim ilerlememişler.
Aynı suçlamaları, aynı kelimelerle ve maalesef aynı yanlışlara dayanarak tekrarlıyorlar (ki bence en önemlisi bu son nokta.)

Özel yaşam tabusu

Yazıda Atatürk'ün özel hayatına ilişkin uydurmaları, efsaneleri, anlamsız abartmaları... Dönemin CHP Başkanı Deniz Baykal üzerinden eleştirmişim. Şöyle olmuş:
Can Dündar
, Mustafa Kemal'in özel yaşamını anlatan bir film çekmişti. Deniz Baykal da...
"Atatürk'ün sofrası böyle gösterilmemeliydi, o sofra Cumhuriyet coşkusunun yaşandığı bir sofradır" demiş.
"Atatürk " demiş...
Ben de, o sofralarda bizzat bulunmuş insanların yazdığı anılardan hareketle, filmde anlatılanların gerçek olduğunu söylemişim.
"Koca koca bürokratlar ve bilimciler, Atatürk'ün sorularına 'onu tatmin/ mutlu edecek bir cevap veremeyip fırça yiyecekleri korkusuyla' birbirinin ardına saklanırdı" demişim.
"O sofrada tavana kurşun da sıkıldı, davetliler olur olmaz güreştirildi de..." demişim.
Şöyle demiş Baykal: "Atatürk,"
Ben de itiraz etmişim: "Madem Atatürk hep demokrasiyi istedi; niye Terakkiperver ve Serbest fırkaları kapattı? Niye çok partili yaşama geçmedi? (Osmanlı bile son döneminde çok partiliydi!)
Niye en azından bir "hedef olarak" CHP'nin 6 Ok'unda 'Demokrasi' yok? Hadi eskiden olmadı, şimdi niye yok?"
Dediklerim bunlar. Yanlış mı? Bilgi olarak doğru, soru olarak da makul...

Kabile refleksi

Anladığım kadarıyla olay şöyle... AK Parti'nin seçimlerde kan kaybetmesi ve CHP ile koalisyon görüşmelerinin yapılması, Kemalist arkadaşları harekete geçirmiş. Buna bir itirazım yok.
Ancak, temel bir noktada, Kürtçülerden, fanatik futbol taraftarlarından, komünistlerden ya da İslamcılardan en ufak bir farkı bulunmuyor:
Kemalistler de, diğerleri gibi aşiretçi bir zihniyetle düşünüp, kabileci bir refleksle hareket ediyor.
Başka ülkelerde insanlar, okuma-yazma bilenler ve bilmeyenler diye ikiye ayrılır.
Bizde bir kategori daha var: Okuduğunu anlayanlar ve anlamayanlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA