Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEKTEBİN ALAYLISI BERAT ALBAYRAK

Kırılgan Üç'lü

Demek artık yeni moda söylem Kırılgan Üç'lü... Kırılgan Beş'li üyesi Hindistan ve Endonezya'yı terfi ettiren bazı güdümlü ekonomistlerin, Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika'yı siyasi ve ekonomik yönden uluslararası piyasalarda yeni geliştirdikleri bu söylemle baskı altında tutmaya devam edeceklerini görüyoruz.
Bu arada Türkiye'nin bölgesi, Brezilya'nın Güney Amerika ve Güney Afrika'nın da kıtası için ne tip bir anlam ifade ettiğine dikkat etmek lazım. Özellikle 1.5 yıldır yaşanan zorlu süreçten Türkiye'nin başarıyla çıkması ve Brezilya halkının da son seçim sonuçlarıyla 12 yıldır Türkiye ile paralel yaşadığı başarı hikâyesine destek vermeye devam edeceğini göstermesi çok önemli.
Türkiye'nin içine sokulması istenen sarmal; düşük büyüme, vasat cari açık ve yüksek enflasyon... Birileri tarafından sözde önerilen her bir çözüm bir diğer kalemin dengesini bozmak üzerine. Hem üç kalem üzerinden değnek uygulayacaksınız hem de hiçbir çözüm öneriniz havuca ulaştırmayacak. Ne güzel resim!!!
Sözde cari açığın ilacı diye sunduğunuz tasarruf için yapılan faiz artışları, her senaryoda hem büyümenize hem de enflasyonunuza darbe vuruyor. Ayrıca Türkiye'de faiz artışlarına anlamlı oranda tasarrufla cevap verecek bir orta sınıfın olmaması ve bunun ağırlıklı olarak kısa süreli sıcak para fonlarının kârlılıklarına hizmet ediyor olması da cabası... Dolayısıyla "faizi artırıp tüketimi azaltırım ve tasarrufu çoğaltırım böylece cari açığı kapatırım" şeklinde hareket etmek yanlıştır.
Cari açığı kapatmak için kur ve faiz hayati önemdedir. İthal malların pahalı hale gelmesi, ülke içinde dış ticarete konu mal ve hizmet üretiminin çoğalması ve ihracatın rekabet gücü kazanması şarttır. Değerli TL hem ithalatın artması hem de ihracatın düşmesi noktasında ülke ekonomisine olumsuz etki yapar. Yüksek faiz de maliyet, yatırım ve istihdama olumsuz etki yapar.
Burada ekonomi politikaları üzerinde etkisi olan paydaşların, artık standart ezberlerden ve klişe eleştirilerden sıyrılma ve özgün ve özgüvenli yaklaşımlar sergileme vakti geldi de geçiyor. Yoksa ülkenin dış politikada yaşadığı bu yoğun ve zorlu süreçte güçlü bir ekonomiye her zamankinden daha fazla ihtiyacı var.
Not: Moody's Rusya ile ilgili not düşürme kararını verdikten sonra, Kremlin'den sert açıklamalar geldi. Perde arkasından bu restleşme süreçleri bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Bu finansal bilançolarıyla batı ekonomilerinin Rusya'yı hizaya getirmek için uyguladıkları para politikaları uzun soluklu olamayacak gibi ama kimin nefesi ne kadar yeter onu zaman gösterecek. Bu konuyu ileride daha detaylı işleyeceğiz.
Not: Böyle olacağı belliydi. Geçtiğimiz hafta boyunca ülkemiz futbolundaki saha sonuçları ve seyirci yokluğu konusunda felaket senaryoları tartışıldı durdu. Ama henüz dibi görmedik. Daha da kötüsünü bekliyoruz. Bunları da yaşayacağız ve bütün pisliklerden arınacağız ki belki o zaman bir umut... Nitekim ne demişler "Zulüm asla..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA