Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Gene mugalata hep mugalata

Kılıçdaroğlu demiş ki: "Anayasalar birer toplumsal uzlaşma belgesidir. Bir partinin, iki partinin anayasası olmaz. O zaman anayasayı eline alan her vatandaş 'bu benim anayasamdır' demez..."
Hayır Kemal Bey, onu öyle demezler, peynir ekmek yemezler.
Bir kere, vatandaşlar anayasayı "ellerine" almazlar, referandumda olumlu ya da olumsuz oylarını verirler, sonra büyük çoğunluğu hayatında hiçbir zaman o kitapçığın yüzünü görmez ya da okumaz bile...
Anayasalar, o dönemde toplumda ağır basan, "borusu öten" güç ya da güçler, daha doğrusu onların temsilcileri tarafından yapılır. Sonuçta halkın onayına götürülür ya da götürülmez. Götürülmesinde yarar vardır tabii.
1876 Anayasası bilmemkaç parti tarafından değil, bir tek kişi, Mithat Paşa tarafından yapılmıştır. Çünkü güçlüydü ve de arkasında Avrupa vardı.
İttihatçılar bu anayasayı 1908 yılında yeniden yürürlüğe koyarken halka sormadılar. (Daha sonra bizzat kendileri çiğnerken de kimseye sormadıkları gibi.)
1921 Anayasası mecliste yapılmıştır ve referanduma sunulmamıştır. (Hani TBMM kendisi anayasa yapamazdı, ayrı bir "kurucu" meclis şarttı? Bunu ileri süren allameler daha cumhuriyet tarihini bile bilmiyorlar.)
1924 değişikliği, keza...
Ortada bir "konsensüs" falan yoktur, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının istediği olmuştur.
Ne yani, "padişahçıların" görüşleri mi alınmıştı? Kafasını kaldıranın canına okuyorlardı.
1961 Anayasası Kurucu Meclis'te hazırlanırken Demokrat Partili'lerin fikri mi sorulmuştur? O günlerde ortalıkta CHP'den başka parti mi vardır?
1971 değişikliklerinde halkoyuna mı başvurulmuştur?
1982 Anayasası'nı hazırlarken, "atama" yoluyla oluşmuş Danışma Meclisi Ecevit'e mi fikrini sormuştur Demirel'e mi? Tutukluydular.
Görüldüğü gibi ortada "toplumsal uzlaşma" falan yoktur.
"Daha sonra" halka gidilince halk evet demiştir. Bu da bir uzlaşma sayılmıştır.
Uzlaşma ha? "Hayır" propagandası yapmanın yasak olduğu, atılan oyların görülebilmesi için zarfların soğan zarı gibi ince tutulduğu bir ortamda ne menem uzlaşmadır bu?
Kemal Bey, İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde size ne okuttular bilmem ama bunları okutmadıkları kesin. Bunları "İnce Memed" okuyarak da öğrenemezsiniz tabii.
Kemal Bey, şu anda toplumda fazlasıyla ağır basan güç AKP ve onun temsil ettiği halk kitlesi olduğuna göre, anayasayı da o hazırlayacaktır.
MHP beğenir ya da beğenmez, CHP oy verir ya da vermez, halk onaylar ya da onaylamaz, bunlar ayrı konulardır.
Görüşleri taban tabana zıt birkaç partinin "kafa kafaya verip" anayasa hazırlamaya çalışmaları, işi yokuşa sürmekten, "ipe un sermekten" başka bir şey sayılmaz.
Öyle olmasaydı, şu sizin ünlü komisyon bu işi çoktan çözmüştü!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA