Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Darbeciler AK Parti'yi daha da güçlendirdi

Geride kalan 2013'ten 2014'e aktarılan siyasi yapı, özellikle AK Parti iktidarı açısından iki önemli ve olumlu farklılığı içeriyor... İktidar partisinin ve Başbakan Erdoğan'ın daha da güçlenmesinin yolunu açanlar da, 2013'teki iki girişimle AK Parti'ye darbe yapmayı planlayanlardır.
İlk darbe girişimine "Gezi Parkı Kalkışması"nın sokak eylemlerine dönüşmesi sırasında tanık olduk.
Bu kalkışmaya karşı Başbakan Erdoğan'ın cevabı ise, seçmen kitlelerini devreye sokmak şeklinde oldu. Gerçekten görkemli Kazlıçeşme Mitingi ile başlayan bu süreçte AK Parti'nin "Taban"ı, ilk darbe girişimi karşısında kilitlendi.

Tepede konsolidasyon
İkinci darbe girişimine ise 17-25 Aralık'taki "Savcılar kalkışması"nda tanık olduk... Cemaatin de içinde bulunduğu bu girişim sonunda da, AK Parti'nin "Tepesi" darbecilere karşı tek cephe olarak çıkarak kilitlendi.
Gezi Parkı sırasında "Sandık teferruattır" diyebilen bazı AK Partililer de, 17-25 Aralık kalkışması ertesinde artık demokraside sandığın nihai karar merkezi olduğunu vurgulamak noktasındalar artık.
Çok önemli bir diğer olumlu gelişme de "Cemaat" benzeri dini yapılanmalarla siyasi yol arkadaşlığı yapılmasının yanlış olduğunun anlaşılmasıdır.
Kendilerini devlet içinde devlet zannedenlerin siyasi gelişmeleri beddualarla veya hayır duaları ile karşılamalarının, demokratik ve dünyevi siyasette yerinin olmadığı, bu vesileyle herhalde daha iyi anlaşılmış olmaktadır.

Gül'ün mesajı
Kısacası Türkiye'de siyaset de, iktidar da 2014'e daha bilinçli şekilde giriyor. Devlet içindeki çarpık yapılanmalar da açığa çıktığına göre, artık bunların temizlenmeleri de kaçınılmaz oluyor.
Bunun bir göstergesi de, belirli kesimler tarafından Başbakan Erdoğan'la sanki farklı bakış açılarına sahip olduğu ileri sürülen ve "O daha ılımlı" diye nitelenen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yeni yıl mesajındaki vurgular değil midir?
Cumhurbaşkanının mesajından alıntıladığımız aşağıdaki cümleler, Gül ile Erdoğan'ın her çeşit darbe girişimi karşısındaki ortak tutumlarını da, AK Parti'nin tepesindeki birliği de yansıtıyor:
"- Demokrasi güçler ayrılığına dayanan kurallar ve kurumlar rejimidir. Kurumların görev ve yetkileri de Anayasa ve kanunlarda belirtilmiştir. Hiç kimse ve hiçbir organ kaynağını Anayasadan almayan bir yetki kullanamaz.

"Hakem millettir"
- Yeni yılla birlikte, eski siyasi ve bürokratik alışkanlıkları geride bırakmalıyız. İktidarı değiştirmenin demokrasilerdeki adresi tartışmasız seçimlerdir. Milletimiz siyasi konulardaki hakemlik işlevini bugüne kadar layıkıyla yerine getirmiş, bundan sonra da yerine getirmeye devam edecektir.

- Diğer yandan, hukuki sorunların çözüm yeri de kuşkusuz bağımsız yargıdır. Bağımsız ve tarafsız yargı olgusunu ve algısını zedeleyecek tavırlardan kaçınmak hepimizin görevidir."
Sonuçta AK Parti safralarını atmaya başlamış, tabanını konsolide etmiş ve tepedeki birliğini sağlamış olarak 2014'ü karşılıyor. Şimdi sırada bu darbe girişimlerinin "Barış Açılımı"na tepki olduğu şeklindeki güçlü ihtimalin araştırılması var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA