Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

"Bank Asya" yerine "Bank America" olması gerekmez mi?

Yapılan açıklamalara göre Bank Asya'nın yönetiminin TMSF'ye geçmesi bu finans kuruluşunun ortaklık yapısındaki Bankacılık Kanunu'na aykırı olan durumlardan kaynaklanıyor. Buna göre verilen süreye rağmen imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini sağlayacak şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı, Banka tarafından, BDDK'ya sunulmamış.
BDDK olarak bildiğimiz "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu"ndan yapılan açıklamaya göre, TMSF'nin yani "Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu"nun Bank Asya'daki yönetimi, söz konusu imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin BDDK'ya verilmesine ve yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar devam edecekmiş.
Bu açıklama Bank Asya yönetimindeki TMSF döneminin geçici olabileceğini de göstermekte... Yani olay sadece Bankacılık Kanunu'na aykırı olan bir durumun düzeltilmesine dönük biçimde ele alınabilir de...

Cemaat bankası mı?

Ancak olayın "Pensilvanya Örgütü"ne ilişkin yanının bulunduğunu görmezden gelmek, bir çeşit siyasi körlük anlamına da gelir... "Örgüt"e ya da "Cemaat"e yakınlığı ile bilinen ve "Dershaneler" olayından sonra AK Parti'den istifa edenlerin dün sosyal medyada dolaşan ve herkesi 1 TL de olsa Bank Asya'ya para yatırmaya çağıran mesajları bile, işin bu yanını vurgulamıyor mu?
Bank Asya'nın "Gülen Örgütü"nün finansal ayağı olduğunu kabullendiğinizde ise, cevaplanması zor pek çok soru belirir zihninizde... Kendisini hayır işlerine vakfettiğini iddia eden dini bir cemaatin bankası olur mu? Gerçi, Türkiye'de siyasi partilerin de bankalarda pay sahibi olmaları doğal karşılandığı için, "Cemaat Bankası" kavramı da belki kabul edilebilir...

"Bank America" olabilirdi...
Ama eğer bu cemaat ülkenin temel güvenlik metni olan "Kırmızı Kitap"a "PÖ-PDY" olarak girmişse ve tehdit olarak görülüyorsa, bunun bankası da herhalde diğer bankalardan farklı biçimde değerlendirilir. Nitekim TMSF'nin yönetime el koymasının gerekçesi de "İmtiyazlı pay sahipleri"nin kimlik bilgilerinin berrak olmaması değil mi?
Burada anlaşılması zor olan durum ise şu olabilir... Örgüt ya da cemaat Amerika'da üslendiğine göre ve tüm konulara ilişkin tutumlarında ABD'nin çizgisinden çıkmadığına göre, bu banka neden "Bank America" olarak değil de "Bank Asya" olarak isimlendirilmiştir?
Bu arada artık "Hizmet" kavramı yerine "Service"in ikame edilmesi de, güncel gerçeklere daha uyarlı olmaz mıydı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA