Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Her "genel başkan" aynı zamanda "lider" de değildir

"Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni hükümeti kurma görevini CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na vermeli" içerikli söylemler, Anayasa'nın hükümlerine de, siyasi geleneklere de, gerçeklere de dayanmıyor. Birincisi bırakın birbiriyle uzlaşmamaya kararlı partilerin koalisyon kurma çabalarının nakıs teşebbüs olmaktan başka anlam taşımamasını... Aynı zamanda bu partilerden bazılarının ve mesela CHP ile HDP'nin de, kendi içlerinde birer koalisyon olduklarını görmezden gelebilir miyiz?

Genel başkan olmak

Tabii ki AK Parti'nin içinde de "Kanat"lar var... Ama bu partinin doğal ve fiili bir "Lideri" de var... Kongre ve kurultay zaferleri ötesinde hiçbir siyasi başarıları olmayan bazı genel başkanların da "Erdoğan takıntılı" olmalarını bu açıdan da değerlendirmeli değil miyiz? Bir başka açıdan bakınca hepimiz "Acaba Cumhurbaşkanı Erdoğan Başbakanlığı kime verecek" sorusuna cevap ararken, "Genel Başkan" olmanın aynı zamanda "Lider" olmak anlamına da gelmediğini de görüyoruz.

Baykal ya da İnce...
Örneğin Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu yerine yeni hükümeti kurma görevini Deniz Baykal'a ya da Muharrem İnce'ye verse, bu çok yadırganacak bir tercih mi olur? Veya Türkiye'deki Kürt siyasal hareketinin lideri Öcalan mı, Karayılan mı, Demirtaş mıdır? Lider bir vizyonu olan ve bu vizyonu gerçeğe dönüştürebilen kişidir. Bir hareketin veya bir kurumun başında olan her kişi lider değildir. Yönetim kuramcısı Peter Drucker bu duruma örneği, 2'nci Dünya Savaşı'nın ünlü generali Patton'dan verir... Patton üstü olan bir komutanın emrinde çalıştığı zaman çok başarılı olur. Ama kendisi en üst komuta kademesinde bulunduğunda hata üstüne hata yapar... Drucker'e göre Patton "İdeal bir emir subayı"dır.

Koyunlar ve aslanlar

Büyük İskender de bu konuda "Komutanları bir koyun olan aslanlar ordusundan değil, komutanları aslan olan koyunlar ordusundan çekinirim" demiştir. Churchill de rakibi olan İşçi Partisi Genel Başkanı Atlee için "O kuzu postuna bürünmüş bir kuzudur" dememiş midir?
Kısacası unvanı "Genel Başkan" olan herkes lider değildir... Arkasında hiçbir seçim zaferi olmayan, ülkedeki hiçbir atılımda ve aşamada katkısı olmayan, aldığı her karar fiyasko ile sonuçlanan bir genel başkana kimse "Lider" olarak bakmaz.

İhsanoğlu gerçeği
Toplum gözünde "Lider" konumuna ulaşmış bir kişi, başarısızlıkla sonuçlanan süreçlerde de, lider kimliğini yitirmez. Örneğin Napolyon iki büyük askeri yenilgi ile Fransız siyasetinden çekilmiş ve sürgünde ölmüştür. Ama Napolyon Fransız halkının gözünde hâlâ Fransa'nın ufkunu açan ve onu global güç merkezi konumuna taşıyan bir tarihi liderdir. Bir anlamda kendileri Cumhurbaşkanı adayı olmayı göze alamayan Kılıçdaroğlu'nun ve Bahçeli'nin ortak liderleri, acaba Ekmeleddin İhsanoğlu mudur? Acaba Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümeti kurma görevini İhsanoğlu'na verirse, bu tercih CHP ile MHP'yi aynı çatı altında birleştirir mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA