Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

AB'ye vizesiz seyahat 2016'da olamasa da, adımları atmalıyız

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) zirvesinde Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde uygulanan vize zorunluluğunun 2016'da kaldırılması için, 79 adım atmamız gerektiği saptanmış. Bu adımların arasında bulunan Türkiye'nin "Tüm AB ülkeleri" vatandaşlarına vize serbestliği sağlaması şartı dolayısıyla Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile Türkiye'nin ilişkileri de, Avrupa'ya vizesiz seyahatin engelleri arasında bulunuyor.

Bazı adımlar

Atmamız gereken adımlar arasında şunlar da varmış... Türklerin biyometrik verili, fotoğraf ve parmak izi bulunan pasaportları taşımaları. Vize ve pasaport işlemlerinde istihdam edilen kişiler ile sınır muhafızlarının eğitilmeleri. Sınırlarda ve gümrük kapılarında elektronik, mobil, video izleme, kızılötesi kameralar ve diğer sensör sistemlerinin daha yoğun şekilde kullanılması. Bazı AB üyesi olmayan ülkelere, özellikle de AB'ye yüksek göç ve güvenlik riski teşkil eden ülkelere "Kapıda vize" uygulamasına son verilmesi. v.b.
Bu 79 adım arasında "Sığınmacıların ve mültecilerin onurlarını ve haklarını korumak ve düzgün bir karşılama sağlamak için gerekli altyapı ve etkin istihdamın sağlanması" maddesi de var...

Kıbrıs'a çözüm

Bütün bunları ayrıntıları ile okuyup incelediğiniz zaman, 2016'da vizesiz Avrupa seyahatinin gerçekleşmesinin kolay olmadığını da görüyorsunuz. Örneğin AB ülkeleri sığınmacılara ve mültecilere karşı dikenli tellerle ve polis copları ile karşılama yaparlarken, bizim "Düzgün karşılama" yapmamız bekleniyor. Veya 1974'ten beri bir "Kriz konusu" olarak dış politikamızı ipotek altında tutan "Kıbrıs Sorunu"nu bir yıl içinde bir çözüme bağlamamız ve Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanımamız isteniyor.

Adımları atmalıyız

Ayrıca unutmamamız gereken siyasi gerçeklerden biri de 2017 yılındaki Almanya ve Fransa genel seçimlerinden önce, bu iki ülkenin kapılarını Türkiye'den gelecek yolculara vizesiz açmaları ihtimalinin pek mümkün olmadığıdır.
Ama yine de Brüksel'de varılan anlaşmayı olumlu karşılamamız gerekiyor. Atmamız gereken 79 adım, bizim bürokrasimizi eskisinden farklı bir tempoya itecektir. Ve bu sürecin sonunda Avrupa'ya vizesiz seyahat 2016'da gerçekleşmese de, mutlaka bir gün gerçek olacaktır. Bir de Kıbrıs "Sorun" olmaktan çıkarsa, bu vizesiz seyahatten daha önemli bir gelişme olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA