Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Obama gibi gelip Bush gibi gitmek meselesi

Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapacağı ziyaret sırasında Başkan Obama ile ikili görüşme yapmayacağı ilk kez "The Wall Street Journal"de yer aldı... Bu habere göre Beyaz Saray yetkilileri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Başkan Yardımcısı Joe Biden ile bir araya getirmeyi planlıyorlarmış.
Dün de Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın basın mensuplarının sorularını yanıtlarken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Obama ile görüşmesi konusundaki sorulara "Gideceğimiz yerde ikili ziyaretimiz yok" dedi.

Kararsızlık ortamı
Bütün dünya ülkelerinde IŞİD'li teröristlerin Avrupa, Asya ve Afrika kentlerine yaptıkları kanlı saldırılar konuşulurken, ABD Başkanı Obama'nın ajandasında, tüm gelişmelerin merkezindeki bir ülkenin Cumhurbaşkanı ile yapılacak ikili görüşmenin bulunmaması, ABD'nin şu anda içinde bulunduğu kararsızlık ortamının bir kanıtı değil midir?

Tangolu ziyaret
Obama'nın gündemindeki önemli meselelerin ve etkinliklerin neler olduğunu tüm dünya ilgi ile izlemekte... Örneğin Küba'ya yaptığı ziyarette kendisine sorulan "Ambargo kalkacak " sorusuna "Kongre ilgili yasayı değiştirirse ambargo kalkar" diye cevap verdi. Bu şekilde "Obama'nın tarihi açılımı" diye ilan edilen ABD-Küba barışmasının, aslında sadece bir şov olduğu ortaya çıktı. Arjantin'de ise bir hanımla tango yapması, bu gezisinin en başarılı gösterisi oldu.

Musul'un kaderi
Bu arada Suriye'de ve Ortadoğu'da iplerin Putin'in eline geçmesi veya Türkiye'nin ya da Brüksel'in veya Lahor'un teröristlerin bombaları ile kana bulanması, sadece Obama'nın "Terörü ezeceğiz" içerikli mesajlarının konusuydu... Amerikan işgali ve yönetimi altındaki Irak'ta ülkenin ikinci büyük kenti Musul'un hâlâ IŞİD'in elinde bulunması ise, Obama'nın ilgi alanında değil gibiydi.

Bush gibi gidiyor
Kısacası iktidarının son döneminde yönettiği süper devletin aciz bir görüntü vermesi, bu siyasetçinin şu andaki karnesindeki notların düzeyini göstermektedir. Bir başka deyişle Beyaz Saray'a Obama gibi gelmiştir ama görev süresini selefi Bush gibi sona erdirmektedir.

Gündem yoğun
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretindeki yoğun gündemini ise, İbrahim Kalın açıkladı. Bu ziyaret çerçevesinde Türkiye'de büyük yatırımı olan ABD'li işadamlarıyla bir araya gelecek. Türk topluluklarının temsilcileriyle bir araya gelecek. Musevi cemaatinin temsilcileriyle bir araya gelecek. 2 Nisan'da Diyanet Merkezi'nin açılışını gerçekleştirecek. ABD'den döndükten sonra İslam İşbirliği Zirvesi'ne başkanlık edecek. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın bu dönem başkanlığını Türkiye yürütecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA